Retail&Agrobusiness

GALA ZF 2020 - Traversăm criza împreună. Romanians Going Global. Răzvan Diraţian este director general pentru Avon Filipine, o ţară aflată în top cinci pieţe Avon ca vânzări la nivel global

Răzvan Diraţian a plecat în Asia acum trei ani, după ce timp de opt ani a condus businessul companiei în România şi Republica Moldova.

Răzvan Diraţian a plecat în Asia acum trei ani, după ce timp de opt ani a condus businessul companiei în România şi Republica Moldova.

Autor: Cristina Roşca

13.11.2020, 17:30 198

♦  Gala ZF 2020, care va avea loc în acest an pe data de 19 noiembrie, va aduce în prim-plan nu doar cele mai valoroase companii din economia locală, ci şi o serie de expaţi români ce deţin poziţii de top la nivel mondial ♦  Sunt câteva mii sau poate chiar zeci de mii de români expaţi în toate colţurile lumii, din China în SUA şi din Dubai la Varşovia ♦ Ziarul Financiar a adunat 10 manageri de top care pun România pe harta de business a lumii şi care iau pulsul lumii şi economiei în mediile de business internaţionale. Unul dintre expaţii care vor fi prezenţi la gală este Răzvan Diraţian, cel care conduce businessul Avon din Filipine.

Răzvan Diraţian este din august 2017 di­rec­tor general pentru Avon Filipine, o ţară aflată în top cinci pieţe Avon la nivel global, conform datelor comunicate de companie în momentul în care executivul român a fost numit în funcţie. Aici, grupul gigantic, cu afaceri de aproape 5,5 mld. dolari anul trecut şi activ în domeniul vânzărilor directe de cosmetice şi produse de îngrijire, are şi o facilitate de producţie şi cercetare-dezvoltare. Astfel de facilităţi mai există în Argentina, Bra­zi­lia, China, Mexic, Polonia, Africa de Sud şi Marea Britanie, potrivit raportului anual al grupului. Această ţară din Asia de Sud-Est, Filipine, are o populaţie de peste 100 de milioane de oameni, de peste cinci ori mai mulţi decât România.

Răzvan Diraţian a absolvit Facultatea de marketing din cadrul ASE Bucureşti şi a lucrat încă din timpul studiilor, pentru că dorea să câştige experienţă. Prima poziţie în cadrul Avon a fost cea de sales analyst şi a fost practic, după cum povestea el anterior, momentul din care „am început să învăţ despre afacere“. Apoi, întreaga carieră şi-a construit-o în cadrul companiei.

Executivul român a plecat în Asia acum trei ani, după ce timp de opt ani a condus businessul companiei în România şi Republica Moldova. El s-a alăturat echipei Avon în 1999 pe poziţia de sales analyst, iar în 2003 a preluat conducerea departamentului de sales support. La 33 de ani a devenit unul dintre cei mai tineri manageri din peisajul de business autohton, preluând condu­cerea Avon România, iar din 2009 a început să aibă sub management şi piaţa din Moldova, devenind director general Avon România şi Moldova. În timpul mandatului său businessul companiei a crescut cu aproximativ 20%, până la 550 mil. lei, Avon consolidându-şi astfel poziţia de lider pe piaţa locală de cosmetice.

În 2017, compania de vânzări directe Avon a numit-o la conducerea businessului din România pe Andreea Moldovan, ea fiind cea care l-a înlocuit pe Diraţian în funcţie. Ea a fost, la rândul său, o bună parte de timp plecată în străinătate deţinând diferite funcţii de conducere în cadrul Avon.

Grupul de cosmetice brazilian Natura, care deţine deja The Body Shop şi Aesop, a anunţat în 2019 că achiziţionează pachetul majoritar al Avon, cu 2 miliarde  de dolari. Deal-ul a fost încheiat în prima parte din 2020, iar de atunci, grupul american a devenit parte din portofoliul Natura, o companie cu afaceri de peste 10 mld. dolari în 2018.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO