Retail&Agrobusiness

Gemma Webb, fost CEO al BAT România, a fost numită la conducerea RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare

Gemma Webb, fost CEO al BAT România, a fost numită la...

Autor: Cristina Bellu

05.12.2022, 11:39 870

Gemma Webb a fost numită în rolul de CEO şi Preşedinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanţie Returnare, compania desemnată ca administrator al Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR) din România, care va deveni funcţional începând cu 30 noiembrie 2023.

În noul său rol, Gemma Webb va coordona implementarea şi gestionarea sistemului de garanţie-returnare în România, urmând ca în perioada imediat următoare să formeze echipa de management şi să finalizeze demersurile de obţinere a finanţărilor necesare pentru activitatea operaţională a RetuRO, ceea ce va presupune, printre altele, construcţia mai multor centre la nivel regional, unde se vor asigura numărarea, sortarea şi pregătirea pentru reciclare a ambalajelor returnate.  

Gemma Webb are peste 25 ani de experienţă atât B2B cât şi B2C în industrii precum FMCG, chimică, industria ambalajelor din plastic, print, tutun şi servicii de management al deşeurilor, din care peste 18 ani în cadrul BAT. În perioada 2012-2017, Gemma Webb a condus operaţiunile din România ale producătorului de ţigarete.

“Lansarea acestui model, care susţine obiectivele unui sistem circular de gestionare a deşeurilor de ambalaje, crescând cantitatea şi calitatea deşeurilor colectate spre reciclare, este un pas important care poate transforma România într-un model de excelenţă”, spune Gemma Webb, CEO şi Preşedinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A.

Ea consideră că provocarea pe care compania o are în faţa este foarte ambiţioasă şi începe cu înregistrarea în sistem a aproximativ 4.000 de producători şi importatori de băuturi şi a peste 80.000 de comercianţi.

“SGR va gestiona anual aproximativ şase miliarde de recipiente pentru băuturi şi le va oferi consumatorilor o experienţă simplă şi plăcută în ceea ce priveşte returnarea acestor ambalaje”, adaugă Gemma Webb.

SGR reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanţie de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi în cadrul magazinelor. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal. 

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. (www.returosgr.ro) a fost creat de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO