Retail&Agrobusiness

Graţiela Gavrilescu anunţă modificări la „Rabla pentru electrocasnice”: Introducem şi televizoare

Graţiela Gavrilescu anunţă modificări la „Rabla...

Autor: Departamentul Social

19.01.2019, 14:14 1410

„Şi pentru anul aceste ne gândim să bugetăm acest proiect (Programul Rabla pentru electrocasnice, n.r.). O să lucrăm. Deja am început să lucrăm la foc automat, colegii mei s-au văzut cu producătorii şi le aplicăm astfel încât să modificăm finanţarea programului înr-un mod avantajos populaţiei”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, la Antena3.

Potrivit ministrului, pentru proiectul pilot, în programul Rabla au fost introduse maşina de spălat, aerul condiţionat şi frigiderul, însă ghidul de finanţarea poate fi modificat în 2019: „Ne gândim să modificăm ghidul de finanţare şi să adăugăm. În ceea ce priveşte motocicletele, au fost discuţii pentru biciclete electrice, dar mi-aţi dat o idee. Pe lângă maşini de spălat, aer condiţionat şi frigidere să introducem şi televizoare”.

Prin programul „Rabla pentru electrocasnice”, Ministerul Mediului a acordat vouchere pentru peste 24.000 de produse, cele mai multe prime fiind pentru maşini de spălat rufe, respectiv 12.500 de bucăţi. Valoarea voucherelor este de 7,5 milioane de lei, iar programul se va relua şi în 2019. Programul a fost lansat chiar înainte de sărbători, iar din totalul de 20 de milioane de lei, s-au epuizat peste 7,5 milioane de lei.

Astfel, au fost acordate, în total, 24.657 de vouchere, dintre care 12.577 pentru maşini de spălat rufe, 9.678 pentru frigidere şi 2.402 aparate de aer condiţionat. De asemenea, din totalul de peste 24.000 de vouchere, 19.480 au fost acordate în mediul urban, iar restul în rural.

Potrivit proiectului, finanţarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii: maşini de spălat rufe; frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice; aparate de aer condiţionat. Valoarea voucherelor, aşa cum a fost anunţată de Ministerul Mediului, este următoarea: 200 lei pentru înlocuirea maşinii de spălat cu alta care are eficienţa energetică A++ sau 300 lei înlocuirea cu una de categorie A+++.

De asemenea, se decontează 300 lei pentru înlocuirea aparatului de aer condiţionat cu unul din categoria A+++ sau A++. În acelaşi timp, se vor acorda 300 lei pentru frigidere A++ şi 400 lei pentru cele energetică A+++. Important de menţionat este că voucherele pot fi cumulate şi că, pentru a le accesa, consumatorii trebuie să predea aparatele electrocasnice vechi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO