Traderii ne duc cerealele pe piaţa africană, unde mergeam direct altădată

Grâul din Borcea, Cobadin sau Bechet merge în Djibouti, Etiopia şi Nigeria

18 sep 2014 Autor: Gabriel Razi

Traderii multinaţionali de cereale reînnoadă legăturile de afaceri ale României cu Africa sub-sahariană, economii cu care România are legături economice aproape inexistente, dar reluate acum prin exporturile de grâu.

Exporturile de grâu sunt singurele legături comerciale de mare valoare pe care România le are cu Djibouti, Etiopia sau Ni­geria, ţări din Africa sub-sahariană, o regiune ce avea o poziţie strategică în planurile de diplomaţie economică ale Româ­niei din urmă cu două decenii.

Acum legăturile sunt reluate prin intermediul vaselor pline de grâu românesc care acostează în porturile acestor ţări, care însă nu mai sunt umplute de firme româneşti, ci de multinaţionale. Spre exemplu, cele 77.000 de tone de grâu livrate în iulie în Dijibouti înseamnă o rezervă pentru un întreg an pentru populaţia de 1 milion de persoane a micului stat de la Marea Roşie şi 10% din importurile totale ale acestei economii.

Multinaţionalele din comerţul cu grâu, orz sau rapiţă au livrat în iulie marfă românească şi către Egipt, Pakistan, Bangladesh sau Kuweit, iar existenţa porţilor deschise către astfel de destinaţii înseamnă lichiditate crescută pentru grânele recoltate de fermieri.

Exporturile de grâu, orz şi rapiţă au totalizat în iulie 1,3 milioane de tone, un record istoric şi încasări de 245 de milioane de euro pentru traderii multinaţionali, cea mai mare parte a acestor bani fiind distribuită local în ferme prin achiziţiile făcute de aceste companii.

„Volumul mai mare s-a simţit în transport. A fost şi un an atipic în care orzul şi rapiţa au fost recoltate simultan cu grâul, ceea ce a însemnat că livrările s-au suprapus“, a explicat Petru Ştefănuţ, director în cadrul companiei de logistică Transport Trade Services (TTS).

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

-  cantitatea de cereal estimată pentru exporturile din sezonul 2014/2015 ;

- destinaţii externe, clienţii principali pe catergorii de produse

- exporturile de cereale ale UE 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.09.2014

 
Cuvinte cheie:
traderi
, cereale
, productie
, agricultura
, exporturi
, etiopia
, grau
, cristi borcea
, orz
, multinationale
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide