Retail&Agrobusiness

Grupul suedez Lantmännen Unibake a început lucrările la noua fabrică de specialităţi de pâine din Pantelimon „Ne va ajuta să fim în continuare un hub regional”

Grupul suedez Lantmännen Unibake a început lucrările...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

28.09.2022, 09:17 387

Lantmännen Unibake România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de panificaţie, care realizează chifle pentru hamburgeri şi hot-dog inclusiv pentru gigantul din sectorul restaurantelor McDonald’s, a început construcţia noii fabrici din Pantelimon (jud. Ilfov), în care va realiza specialităţi de pâine premium. Noua unitate de producţie se află lângă actuala fabrică, pe care Lantmännen Unibake România a cumpărat-o în urmă cu şase ani şi care produse atât pentru piaţa locală, cât şi pentru export.

„Dacă m-aţi fi întrebat acum 3 ani v-aş fi spus că exporturile reprezintă 30% din producţie, dar acum a mai rămas 8% şi asta pentru că prioritizăm piaţa locală (...) Noua fabrică ne ajută să continuăm să fim un hub regional şi să ne întărim această poziţie şi probabil vom putea să ajungem la 25-30% exporturi, dar depinde de ce clienţi vom avea”, spune Viorel Ognean, managing director Lantmännen Unibake România.

Anul trecut, compania a produs peste 12.000 de tone, iar pentru anul acesta estimează o producţie de peste 14.000 de tone. Noua unitate de producţie va avea trei linii de producţie şi va asigura un volum de 60.000-70.000 de tone de produse. Investiţia va fi finalizată în 2025-2026.

„Cu această investiţie, extindem semnificativ activităţile actuale în această regiune, consolidăm bazele pentru creşterea competitivităţii şi a afacerii noastre în viitor”, a spus Jan E. Hertz, chief commercial officer Lantmännen Unibake.

În fabrica din Pantelimon, compania are 130 de angajaţi, iar în a doua fabrică producătorul va angaja 300 de oameni. Actuala fabrică deserveşte atât piaţa locală, cât şi alte pieţe din Europa şi realizează chifle pentru hamburgeri şi hot-dog. Unul dintre clienţii companiei este lanţul de restaurante McDonald’s.

Lantmännen Unibake România a avut anul trecut o cifră de afaceri de 102 milioane de lei (20,7 milioane de euro), în creştere în lei cu 36% faţă de anul precedent, arată calculele ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe. Pe lângă producţia de chifle, compania comercializează produse de patiserie şi alte produse de panificaţie din cadrul grupului. Produsele grupului sunt comercializate sub brandul Schulstad, însă compania produce şi mărci private pentru cei mai mari retaileri din piaţă. Astfel, produsele companiei sunt prezente atât în retail în marile lanţuri de comerţ modern, cât şi în HoReCa.

Lantmännen Unibake este unul dintre cei mai mari grupuri de panificaţie din Europa şi are afaceri de 1,1 miliarde de euro anual. Lantmännen Unibake face parte din grupul Lantmannen, o cooperativă agricolă deţinută de 20.000 de fermieri suedezi, cu afaceri de 4,8 miliarde de euro.

Grupul a intrat direct pe piaţa locală în anul 2016, atunci când a cumpărat active din domeniul de panificaţie ale Goodmills România (fosta Titan SA).

Goodmills România, filiala grupului austriac cu acelaşi nume, a decis să se concentreze doar pe businessul cu morărit şi a vândut în urmă cu circa şase ani operaţiunile din domeniul panificaţiei şi din retail (magazinele Belforno şi Casa Brutarilor). Însă, activele au fost vân­dute separat. Astfel, Lantmännen a cumpărat businessul cu chifle (con­tracte cu clienţi, contracte cu furnizori, linie de producţie etc.) şi tot spaţiul de producţie şi depozitare destinat panificaţiei al Goodmills, dar nu a achiziţionat şi echipamentele care realizau pâine, paste, produse de patiserie etc. Pe de altă parte, reţeaua de magazine şi secţia de specialităţi de pâine au fost vândute către Bake Expert, compania deţinută de Dragoş Şerb, care ulterior a intrat în faliment. În plus, Goodmills a vândut divizia de produse de panificaţie proaspete către 28 de companii diferite, conform surselor ZF. Lantmännen Unibake era client al fabricii de chifle dezvoltate de Goodmills înainte de a cumpăra unitatea de producţie din Pantelimon.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO