Retail&Agrobusiness

Harta pestei porcine: Ce trebuie să facă românii din zonele afecate

Harta pestei porcine: Ce trebuie să facă românii din...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

23.08.2018, 18:30 282

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a publicat joi harta focarelor de pestă porcină din Europa şi din România, adăugând şi un set de măsuri ce trebuiesc adoptate de fermele şi gospodăriile din zonele afectate.

Potrivit ANSVSA, în România pesta porcină africană evoluează în 10 judeţe: Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov, iar în judeţul Sălaj au fost confirmate numai cazuri la mistreţi, nefiind afectate gospodării ale populaţiei sau exploataţii comerciale.

„Harta prezentată în spaţiul public este un document de lucru, o propunere de actualizare a anexei Deciziei 2014/709/UE, ca urmare a confirmării focarului de PPA din judeţul Ilfov. În aplicarea şi respectarea principiului regionalizării, Comisia Europeană, prin această actualizare a anexei Deciziei 2014/709/UE, în funcţie de apariţia de noi focare de PPA pe teritoriul unui stat membru, ia toate măsurile pentru a preveni răspândirea bolii”, anunţă ANSVSA.

În zona roşie de pe hartă sunt incluse judeţele unde virusul evoluează în exploataţiile de porcine domestice şi/sau la populaţia de porcine sălbatice, dar şi judeţele limitrofe acestora, în care nu evoluează focare de pestă porcină africană, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare.

În judeţele incluse în zona roşie este permisă circulaţia porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor şi a subproduselor provenite de la aceştia în interiorul zonei de restricţie, cu excepţia celor aflate în raza de 10 km din jurul focarelor.

„Menţionăm că sunt acordate derogări pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricţie, care, după testare, pot părăsi zona afectată spre abatorizare şi carnea poate fi comercializată. Derogarea se acordă de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul respectiv (în baza Deciziei 2014/709/UE), după realizarea unor teste şi îndeplinirea unor condiţii stricte, prin care se asigură că produsele comercializate sunt sigure şi nu prezintă risc de răspândire a virusului PPA. Este interzisă: circulaţia porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor şi a subproduselor provenite de la aceştia, în afara zonei de restricţie”, atrage atenţia ANSVSA.

În zona albastră (denumită şi zonă tampon) sunt reprezentate judeţele aflate între zonele de risc şi cele libere de boală. În aceste judeţe nu sunt impuse restricţii privind mişcarea porcilor, a cărnii, a produselor şi a subproduselor provenite de la aceştia, dar în care este intensificată monitorizarea stării de sănătate a porcilor şi a circulaţiei acestora.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic şi social”, adaugă ANSVSA.

Harta oficială a focarelor de pestă porcină africană din Europa se regăseşte urmărind linkul https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/animals/docs/ad_control-measures_asf_pl-lt-regionalisation.pdf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO