Retail&Agrobusiness

Hibele subvenţiei de 3.000 de euro pentru cultivarea roşiilor ies la suprafaţă. Beneficiar:„Când e vorba de piaţă de desfacere, avem o problemă. Vindem angrourilor”

Hibele subvenţiei de 3.000 de euro pentru cultivarea...

Autor: Roana Rotaru

10.10.2017, 16:37 222

Beneficiarii subvenţiei de 3.000 de euro pentru cultivarea roşiilor în spaţii protejate întâmpină dificultăţi în a găsi piaţă de desfacere pentru producţiile lor, apelând la angrosişti, pieţe şi târguri alimentare, în condiţiile în care majoritatea legumicultorilor nu sunt organizaţi în cooperative pentru a putea livra centralizat către retaileri.

„Noi producem. Suntem în zona mulţi producători, avem roşii, vinete, ardei, dar când e vorba de piaţă de desfacere avem o problemă. Vindem angorurilor, care iau de aici şi vând mai departe. Vin şi iau roşiile de la mine, că eu mă grăbesc să plec să stau cu familia mea”, i-a spus un beneficiar al subvenţiei de 3.000 de euro lui Petre Daea, ministrul Agriculturii, prezent la un târg de produse agroalimentare româneşti organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Primaria Municipiului Bucureşti, în parcul Herăstrău din Capitală.

Ministrul Agriculturii a sfătuit beneficiarul subvenţiei să se înscrie într-o cooperativă agricolă pentru a-şi valorifica superior producţiile.

„În Colibaşi, judeţul Giurgiu, producătorii agricoli s-au organizat deja în cooperative, asta ar trebui şi dumneavoastră să faceţi. În Colibaşi acum au încheiat construcţia unui depozit care să preiea 2.000-3.000 de tone acolo”, a spus Petre Daea.

Subvenţiile de 3.000 de euro încasate de peste 2.000 de producatori de agricoli din România nu au reuşit să reducă dependenţa de roşiile din import potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În primele şase luni din 2017 România a importat peste 54.000 de tone de roşii în scădere cu doar 0,77% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Din punct de vedere valoric, în perioada ianuarie-iunie 2017 România a importat roşii de peste 62,6 mil.euro în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, potrivit INS.

„La produsul de tomate importurile au scăzut 6,6%”, a spus ministrul Agriculturii fără să specifice perioada la care se referă sau dacă vorbeşte despre valoarea sau cantitatea de roşii aduse din import.

„Interesul nostru este să le scoatem cât mai repede, să le ducem pe piaţă ca importurile să nu intre. Oricare comerciant, în momentul în care vede debuşeu vine cu produsul respectiv, dacă vede că în România nu sunt tomate, vine cu ele, că vede că cerere există”, a adăugat el.  

Sprijinul de 3.000 de euro pentru cultivatorii de roşii în spaţii protejate se alocă legumicultorilor cu condiţia să îşi vândă producţiile în extrasezon, să livreze cel puţin două tone de roşii, recoltate de pe o suprafaţă de minimum 1.000 metri pătraţi de sere, solarii sau alte spaţii protejate.

Acest program de sprijin a fost creat pentru a reduce dependenţa faţă de roşiile de import şi pentru a încuraja producţia locală de tomate, în contextul în care România a importat anul trecut roşii de 70,1 mil. euro şi a exportat de 280 de ori mai puţin, exporturile de roşii situându-se în jurul valorii de 250.000 de euro, potrivit datelor Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO