Retail&Agrobusiness

Holde Agri Invest, prima companie din agricultură de la Bursa românească, investeşte într-un start-up care digitalizează operaţiunile fermelor agricole

Holde Agri Invest, prima companie din agricultură de la...

Autor: Cristina Bellu

06.08.2020, 14:13 327

Holde Agri Invest, prima companie din agricultură care urmează să se listeze din toamnă la Bursa de la Bucureşti, devine partener strategic pentru AgroCity, companie locală din domeniul tehnologiei, ce a dezvoltat un software care îi ajută pe fermieri să-şi gestioneze toate datele şi activităţile, contribuind astfel la un control sporit precum şi la creşterea productivităţii şi a profitabilităţii.

„Agricultura este un sector strategic al economiei româneşti, dar care încă nu beneficiază suficient de digitalizare. Credem în agricultura durabilă şi performantă iar pentru a realiza acest lucru, este esenţial să ne bazăm pe tehnologie. Când am înfiinţat Holde, ne-a fost clar că exploatarea terenurilor va fi doar una dintre direcţiile activităţii noastre, cealaltă fiind investiţiile în companii şi startup-uri ce dezvoltă tehnologii agricole de ultimă generaţie”, explică Iulian Cîrciumaru, Preşedinte Consiliu, Holde Agri Invest.

Soluţia dezvoltată de AgroCity digitalizează toate operaţiunile unei ferme agricole, inclusiv producţia, predicţia şi analiza datelor, precum şi gestionarea terenurilor luate în arendă. Software-ul oferă o analiză detaliată a modului în care cheltuielile şi veniturile sunt distribuite într-o fermă şi îmbunătăţeşte fluxurile de lucru.

„Există un potenţial mare de a creşte productivitatea sectorului agricol românesc prin utilizarea datelor şi a tehnologiei într-o manieră mult mai eficientă”, spune Marius Paşca, CEO şi cofondator AgroCity, care împreună cu Antonio Primera, antreprenor şi dezvoltator web full-stack, au pus bazele businessului în 2019.

Aplicaţia se bazează pe un model software-as-a-service (SaS), iar clienţii plătesc un abonament lunar în funcţie de dimensiunea fermei şi de serviciile pe care le utilizează. Interfaţa este uşor accesibilă de oriunde şi poate fi folosită şi de utilizatori fără cunoştinţe tehnice. Soluţia oferită de AgroCity se adresează fermierilor care operează ferme de cel puţin 500 de hectare. Planul pentru 2020 este de a atinge 12.000 de hectare de teren gestionate cu ajutorul soluţiei AgroCity şi 30.000 de hectare până în 2021. Start-up-ul vizează pe viitor şi extinderea internaţională.

În urma investiţiei în AgroCity, Holde Agri Invest deţine o participaţie minoritară în start-up. În prezent companiile finalizează conectarea fermelor Holde la soluţia AgroCity şi începând cu campania de toamnă, acestea vor fi gestionate integral digital, contribuind astfel la productivitatea şi eficienţa terenurilor operate.

Holde deţine în prezent două ferme, situate în Roşiorii de Vede şi Buciumeni, care operează peste 7.000 de hectare. După ce a atras cu succes 12 milioane lei de la investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti în iunie 2020, Holde este în prezent în proces de extindere suplimentară şi se aşteaptă să închidă anul acesta cu un total de 10.000 de hectare de teren exploatat.

În următorii şapte ani, Holde şi-a propus să devină unul dintre cei mai importanţi jucători români de pe piaţa agricolă locală, atingând un minim de 20.000 hectare de teren operat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO