Retail&Agrobusiness

Holde Agri Invest şi Toneli Holding semnează o înţelegere pentru asigurarea unei agriculturi circulare. Parteneriatul cuprinde producţia de cereale şi fermele de creştere a păsărilor pentru ouă

Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest şi Toni Khoury, Managing Partner, Toneli Holding

Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest şi Toni Khoury, Managing Partner, Toneli Holding

Autor: Cristina Bellu

22.06.2022, 11:06 653

Holde Agri Invest, companie românească care exploatează terenuri agricole, şi Toneli Holding, liderul pieţei de producţie şi distribuţie de ouă de consum din România, anunţă semnarea unui parteneriat care vizează asigurarea unei agriculturi circulare. Înţelegerea cuprinde atât producţia de cereale, cât şi fermele de creştere a păsărilor pentru ouă.

Astfel, Holde Agri Invest va furniza cereale către Toneli Holding, în timp ce producătorul de ouă de consum va furniza gunoi de grajd, pe care Holde îl va utiliza pentru culturile din cadrul fermelor. Cele două companii au în vedere să colaboreze atât pe zona de agricultură ecologică, cât şi în ceea ce priveşte agricultura convenţională. În plus, cele două companii analizează şi posibilitatea implementării unui program de schimb de experienţă în ceea ce priveşte producerea de compost.

„Parteneriatul cu Toneli Holding întăreşte angajamentul nostru în ceea ce priveşte practicarea unei agriculturi sustenabile,” spune Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

Conform unor studii recente, calitatea gunoiului de grajd este mai importantă pentru biodiversitatea solului decât cantitatea de gunoi. Astfel, sistemele de producţie alimentară mai durabile ar putea fi accelerate de aplicarea unui gunoi de grajd adecvat şi de înaltă calitate sau a unor preparate biostimulante pe bază de gunoi de grajd, explică Toni Khoury, Managing Partner al Toneli Holding.

Domeniul agriculturii este într-o continuă schimbare, în special în ceea ce priveşte utilizarea de îngrăşăminte chimice.

Pentru România, 2022 este anul în care este prevăzut termenul de implementare în legislaţia naţională a Regulamentului UE privind produsele fertilizante. Acest regulament va reglementa mai strict utilizarea unor îngrăşăminte chimice, măsură care va facilita accesul pe piaţă al îngrăşămintelor pe bază de gunoi de grajd.

De asemenea, la nivelul UE există nevoia unei standardizări a gunoiului de grajd, în funcţie de sursă, metoda de tratare şi a impactului asupra biodiversităţii, ceea ce ar determina o utilizare mai atentă a gunoiului de grajd de către fermieri. În acest mod, ar putea fi redus impactul negativ al gunoiului de grajd de calitate scăzută şi crescut impactul pozitiv al gunoiului de grajd de înaltă calitate.

Holde Agri Invest operează în prezent o suprafaţă totală de aproape 12.000 de hectare în cadrul a patru nuclee: Roşiori, Frumuşani, Videle şi Conţeşti. Totodată, cultivarea în regim ecologic este unul dintre diferenţiatorii companiei care, în prezent, se concentrează pe cultura mare, în regim neirigat: grâu, porumb, rapiţă, floarea soarelui, mazăre si orz. O suprafaţă importantă a fermei Roşiori, aproximativ 2.000 de hectare, este certificată ecologic, iar recolta obţinută este aproape în totalitate exportată în Europa de Vest. Cererea de produse ecologice în Europa şi în lume este în continuă creştere, iar Holde îşi propune ca în contextul creşterii suprafeţei exploatate, pe termen mediu şi lung, să deţină o suprafaţă de teren cultivat în regim ecologic de aproximativ 10-20% din totalul suprafeţei din portofoliu.

Toneli Holding este cel mai mare producător de ouă din România, cu o producţie anuală de peste 400 mililoane de ouă. Compania este lider de piaţă, fiind prezentă în toate canalele de comerţ - modern, tradiţional şi online, HoReCa, export şi industrie, iar în cazul comerţului modern, deţine 30% din volumul total de ouă comercializat.

Compania îşi desfăşoară activităţile de creştere a păsărilor şi pe cea de producţie în 24 de ferme amplasate în zona de sud a României, în judeţele Giurgiu, Teleorman, Ialomiţa, Dâmboviţa şi Argeş.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO