Retail&Agrobusiness

În lumea restaurantelor şi barurilor din Europa de Est, fiecare se luptă cu criza, cu incertitudinea şi cu frica oamenilor aşa cum poate

Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki şi omologul maghiar Viktor Orban. În ţările lor, restaurantele şi barurile încă mai pot primi clienţi, deşi sunt obligate să se închidă mai devreme.

Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki şi omologul maghiar Viktor Orban. În ţările lor, restaurantele şi barurile încă mai pot primi clienţi, deşi sunt obligate să se închidă mai devreme.

Autor: Bogdan Cojocaru

20.10.2020, 23:38 476

♦ Un ospătar dintr-un restaurant popular din Litvinov a spus că afacerile sunt afectate nu doar de restricţiile impuse de guvern, ci şi de teama de infectare a oamenilor.

La începutul acestei luni, la doar câteva ore după ce guvernul ceh a introdus starea de urgenţă în încercarea de a limita răspândirea pandemiei, angajaţii restaurantelor au ieşit pe străzile Pragăi zdrăngănind ustensile de bucătărie în semn de protest. Ei se văitau că restricţii precum reducerea programului pentru a nu mai depăşi ora 22 şi limitarea la 6 a numărului de oameni care pot sta împreună la o masă sunt devastatoare pentru afacerile şi mijloacele lor de trai. Însă în urmă cu câteva zile, guvernul din Cehia a ordonat închiderea completă a restaurantelor şi barurilor, dar şi a şcolilor, şi a interzis consumul de alcool în public în condiţiile în care ţara înregistrează cea mai mare rată de transmisie a SARS-CoV-2 din Europa.

N-a durat mult până când proteste contra noilor restricţii conduse de ceea ce autorităţile spun că sunt ultraşi ai echipelor de fotbal şi hochei au devenit violente.

Măsuri restrictive mai dure după ce pandemia de Covid-19 a revenit în forţă au devenit din nou norma în Europa. Unul dintre sectoarele cel mai dur lovite este cel al restaurantelor, barurilor şi sălilor de sport. În Europa de Est, unele dintre aceste afaceri suferă mai mult decât altele. Unele s-au reinventat sau încearcă să se reinventeze. Spre exemplu, în Polonia o sală de fitness a încercat să evite închiderea declarându-se biserică şi magazin. În Budapesta, un bine-cunoscut restaurant afectat grav de lipsa turiştilor străini „a reinventat roata“ organizând un eveniment culinar într-o roată-carusel uriaşă într-un efort disperat de a-şi face publicitate. Evenimentul a fost un succes.

În Cehia, o ţară care a introdus unele dintre cele mai severe restricţii sociale şi de business odată cu izbucnirea primului val al pandemiei, dar pe care le-a relaxat apoi semnificativ, Asociaţia Hotelurilor şi Restaurantelor estimează pentru anul acesta o reducere anualizată a profiturilor afacerilor de profil de 60-80 de miliarde de coroane (2,2-3 miliarde euro), scrie Radio Praga. Luni 5 octombrie, după o primă rundă de înăspriri ale restricţiilor în contextul unui nou puseu al pandemiei, bucătari, chelneri şi barmani au ieşit pe străzile Pragăi strigând: „Ajunge, până aici!“. Demonstranţii au mărşăluit prin centrul oraşului, prin centrul vechi şi prin faţa clădirii guvernului, trecând pe lângă restaurantele şi cafenelele care în mod normal ar fi trebuit să fie pline de muşterii localnici şi străini. Însă atunci, cu barurile, restaurantele şi cafenelele obligate să se închidă la ora 22, viaţa de noapte a oraşului era ca şi dispărută, clienţii erau puţini, iar oamenii de afaceri din sector spuneau că se tem că ce este mai rău urmează să vină. O analiză a Data Servis estima că în cel mai pesimist scenariu cifra de afaceri din industria cateringului se poate prăbuşi cu 80 de miliarde de coroane (3 miliarde de euro). În perioada ianuarie-august, scăderea a fost de 40 de miliarde de coroane (1,5 miliarde euro). Martin Jenka, proprietarul unui restaurant, a declarat în timpul protestelor că se teme că acutizarea crizei va duce la închiderea completă a restaurantelor şi barurilor.

„Restaurantele sunt lovite primele. Guvernul spune că acolo riscul epidemiologic este cel mai mare, aşa că mă pregătesc pentru ce-i mai rău“, a explicat Jenka. Un ospătar dintr-un restaurant popular din Litvinov a spus că afacerile sunt afectate nu doar de restricţiile impuse de guvern, ci şi de teama de infectare a oamenilor. „Oamenii anulează petreceri şi evenimente mai mari pentru care au făcut rezervări acum şase luni. Asta ne loveşte destul de rău. Vorbesc de evenimente corporate şi reuniuni de familie cu 20-30 de persoane. Le-am putea face loc aducând mese suplimentare, respectând astfel normele, dar oamenilor le este pur şi simplu frică să mai vină.“ Lubos Kastner, reprezentant al IMM-urilor din gastronomie, s-a plâns că incertitudinea ucide afacerile dintr-un sector cu 150.000 de angajaţi. Două săptămâni mai târziu, guvernul a impus închiderea barurilor şi restaurantelor şi a interzis întâlnirile publice mai mari de şase persoane şi competiţiile sportive. Noile restricţii ar trebui să dureze până pe 3 noiembrie.

În Ungaria, unde premierul Viktor Orban a declarat în mai multe ocazii că „ungurii trebuie să muncească“ şi că virusul nu trebuie să fie lăsat să paralizeze din nou ţara, guvernul a decis în septembrie că restaurantele nu pot sta deschise după ora 23. Acolo, proprietarul grupului Zsidai Gasztronomy, Roy Zsidai, a explicat pentru Budapest Business Journal că măsurile de lockdown au reprezentat un şoc pentru sectorul restaurantelor deoarece s-au închis stabilimente care nu şi-au întrerupt afacerile niciodată în ultimele patru decenii. Şi el a spus că incertitudinea este un factor de stres foarte puternic, care face dificilă planificarea, mai ales în ceea ce priveşte păstrarea locurilor de muncă. Karoly Gerendai, proprietarul lanţului de restaurante de top Costes, a spus că cifra de afaceri a uneia din unităţile redeschise s-a redus la o zecime faţă de nivelul normal de dinainte de pandemie, ceea ce-l forţează să caute moduri noi de a face afaceri. Astfel, el a organizat un eveniment gastronomic în roata mare Ochiul Budapestei dintr-un parc de distracţii din capitală.

„Cum oamenii nu se înghesuiau nici la roată, nici la restaurant, s-a creat oportunitatea de a face acest lucru“, a spus Gerendai. „Este important ca oamenii să se poată distanţa de ceilalţi clienţi pentru a fi în siguranţă, iar roata, cu cabinele sale separate, este ideală pentru acest lucru.“ Biletele pentru experienţa culinară organizată de Costes au costat până la 130 de euro şi s-au epuizat în doar câteva zile. Gerendai intenţionează să repete evenimentul în primăvară, când se va mai încălzi vremea.

În Polonia, programul restaurantelor şi cârciumilor a fost redus recent cu o oră, acestea fiind obligate să se închidă la ora 21. De asemenea, numărul de clienţi permis a fost înjumătăţit faţă de capacitatea normală. Nunţile sunt în continuare permise, dar cu nu mai mult de 20 de participanţi şi fără dansuri. Sălile de fitness sunt închise.

Premierul Mateusz Morawiecki a anunţat noile restricţii din carantină, purtând masca de protecţie pe faţă, deşi până acum a preferat să fie văzut de public fără mască. Guvernul, care a recunoscut că pandemia creşte „exponenţial“, intenţionează să transforme stadionul naţional din Varşovia în spital temporar.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO