♦ Paradoxal, când uleiul devine marfă de lux din cauza războiului între două mari puteri agricole Rusia şi Ucraina, în România fabrici de ulei sunt scoase la vânzare. Cum putem să ne asigurăm independenţa la ulei, zahăr, carne de porc, lactate şi alte alimente?
România este în statistici o putere agricolă, cu locul 1 la floarea-soarelui în UE, 1 la porumb, 4 la grâu, în top 10 la legume, însă la ulei, zahăr, carne de porc sau roşii importă mult din necesar. Mai mult, importă până şi pâine sau biscuiţi.
Deşi este un mare producător de cereale, România are importuri de 1,2 mld. euro pentru ulei, lapte, carne de porc şi produse de patiserie, conform datelor de la INS.
Cel mai recent exemplu ne arată cum industria uleiului este în cădere liberă, în condiţiile în care în aceste zile uleiul de consum a devenit o raritate pe rafturile magazinelor, iar în unele ţări el se vinde cu raţia. În mijlocul lanurilor de floarea-soarelui, fabricile de ulei dau faliment. De ce?