Retail&Agrobusiness

În mijlocul lanurilor de floarea-soa­relui, fabri­cile de ulei dau faliment. De ce? Am avut pandemie, acum avem război. Ce trebuie să facem ca să ne asigurăm mâncarea din producţia locală?

În mijlocul lanurilor de floarea-soa­relui, fabri­cile...

Autor: Florentina Niţu

20.03.2022, 00:08 40554

Paradoxal, când uleiul devine marfă de lux din cauza războiului între două mari puteri agricole Rusia şi Ucraina, în România fabrici de ulei sunt scoase la vânzare. Cum putem să ne asigurăm independenţa la ulei, zahăr, carne de porc, lactate şi alte alimente?

România este în statistici o pu­te­re agricolă, cu locul 1 la floa­rea-soarelui în UE, 1 la po­rumb, 4 la grâu, în top 10 la le­gume, însă la ulei, zahăr, car­ne de porc sau roşii importă mult din ne­cesar. Mai mult, importă până şi pâine sau biscuiţi.

Deşi este un mare producător de cerea­le, România are importuri de 1,2 mld. euro pen­tru ulei, lapte, carne de porc şi produse de patiserie, conform datelor de la INS.

Cel mai recent exemplu ne arată cum industria uleiului este în cădere liberă, în condiţiile în care în aceste zile uleiul de con­sum a devenit o raritate pe rafturile ma­ga­zi­nelor, iar în unele ţări el se vinde cu raţia. În mijlocul lanurilor de floarea-soa­relui, fabri­cile de ulei dau faliment. De ce?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO