Retail&Agrobusiness

Încă un indicator care arată subdezvoltarea economiei. Gradul de dotare cu maşini de spălat vase tinde spre zero în România, pe când în Germania sare de 70%, iar în Polonia de 30%

Încă un indicator care arată subdezvoltarea economiei....
28.04.2018, 16:28 2467

♦ În România aproape fiecare gospodărie are televizor color, gradul de dotare fiind chiar mai mare decât în Germania, cea mai puternică economie din Europa ♦ Acest indicator arată de fapt dependenţa românilor de televizor, văzut în continuare ca principalul canal de informare şi divertisment ♦ La polul opus, nici 1% din gospodării nu au maşină de spălat vase, faţă de 70% în Germania ♦ Acest indicator arată subdezvoltarea economiei.

România şi Cehia sunt ţările cu cel mai mare grad de dotare a lo­cuin­ţelor cu te­le­vizor color, de cel puţin 99%, pe când la toate celelalte produse electro-IT piaţa locală este codaşă în Europa, fapt ce arată încă o dată subdezvoltarea economiei.

Pe piaţa locală, tele­vi­zorul a fost şi rămâne cel mai important canal de informare şi divertis­ment, iar acest lucru este vizibil atât în ceea ce priveşte gradul de dotare al locuinţelor, cât şi în modul în care este împărţită piaţa media. Mai exact, 65% dintre bugete merg către TV, ceea ce înseamnă că din totalul celor 407 mil. euro, cât s-a investit anul trecut în advertising, circa 268 mil. euro au mers către acest canal, restul împărţindu-se între radio, presă scrisă, OOH şi online, potrivit datelor actualizate ale raportului Media Fact Book realizat de agenţia Initiative.

Dacă la gradul de dotare a locuinţelor cu televizoare color România este cam­pioa­nă, la toate celelalte produse analizate de ZF - aragaz, maşină de spălat va­se, frigider şi maşină de spălat rufe - se află pe ultimul loc din Europa, fiind depăşită chiar şi de Bulgaria. De regulă, aceşti indicatori merg mână în mână cu salariul mediu şi cu puterea de cumpărare. În România salariul mediu net lunar este de circa 550 de euro, de aproape două ori mai mic decât în Polonia sau Cehia şi de 5-6 ori mai mic decât cel din Germania, spre exemplu.

Gradul de dotare a locuinţelor cu anu­mite produse este influenţat şi de faptul că ju­mătate din populaţia ţării locuieşte în mediul rural, aceasta fiind cea mai mare pon­dere din Europa. De altfel, o serie de lo­cuin­ţe din mediul rural nu sunt racordate la apă curentă, motiv pentru care doar 82,8% din gospodării au maşină de spălat rufe, pe când în Cehia ponderea se apropie de 100%. Aceste discrepanţe se pot observa şi când vine vorba despre consumul de produse pentru îngrijire personală şi a locuinţei, România fiind şi de această dată codaşă, consumul fiind mai mic decât al statelor din regiune şi mai ales al celor din Occident. De altfel, consumul de detergent sau balsam de rufe, spre exemplu, este corelat atât cu puterea de cumpărare, cât şi cu gradul de dotare a locuinţelor cu maşini de spălat rufe.

Cele mai mari discrepanţe se remarcă în ceea ce priveşte gradul de dotare a locuinţelor cu maşini de spălat vase, un produs care în Occident este deja popular de mai mulţi ani. În România acesta este aproape inexistent, mai exact doar 0,3% dintre locuinţe au un astfel de produs, faţă de 10% în Bulgaria sau 30-40% în Cehia şi Polonia. În Germania, cea mai dezvoltată economie de pe Bătrânul Continent, gradul de dotare sare de 70%.

Totuşi, această subdezvoltare indică şi faptul că există o singură direcţie: în sus, iar acest lucru se poate observa din evoluţia vânzărilor de produse electro-IT.

Piaţa de electro-IT s-a apropiat anul trecut de 3 mld. euro, o valoare istorică pentru România.  Piaţa locală de electro-IT a crescut cu aproape 14% anul trecut, continuând evoluţia pozitivă a ultimilor ani. Aceasta a fost de altfel una dintre cele mai bune evoluţii din Europa, susţinută de consumul privat, care la rândul său a postat un avans de două cifre în 2017.

Mai mult, tot pentru prima dată, valoarea pieţei locale a depăşit-o pe cea din Cehia, o ţară mai dezvoltată dar cu o populaţie mai redusă. România rămâne însă codaşă la cheltuiala anuală per capita, care este direct proporţională cu puterea de cumpărare, semn că loc de creştere încă există.

cristina.rosca@zf.ro

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO