Retail&Agrobusiness

Indicele costului vieţii. Un prânz în Bucureşti costă mai mult decât unul în Varşovia, dar o bere costă de trei ori mai puţin decât la Londra

Indicele costului vieţii. Un prânz în Bucureşti...

Autor: Greta Bogdan

16.07.2016, 21:18 6443
O cafea consumată în oraş, o bere consumată la terasă sau o vizită făcută la un cabinet medical privat este mai ieftină în Bucureşti  decât în alte oraşe europene, însă Capitala are preţuri mai mari decât Varşovia sau Praga la un meniu de prânz sau la un litru de benzină, arată o analiză privind costul vieţii în diferite oraşe ale lumii publicată de portalul Expatistan.
 
În acelaşi timp, în Bucureşti o persoană are nevoie de 4,87 de euro pentru a consuma un cocktail într-un local, în comparaţie cu 12 euro cât ar avea nevoie pentru aceeaşi bău­tură în Londra sau Paris, potrivit aceleiaşi statistici. În plus, o bere în Bucureşti costă 1,78 euro, în timp ce o bere în Londra are un preţ de peste trei ori mai mare, 5,82 euro.
 
 
„Serviciile pe zona de personal casnic sunt extrem de apreciate de străini, comparativ cu preţurile medii din ţările lor de provenienţă. În România, expaţii îşi permit să plătească o menajeră, baby-sitter, preţurile fiind mai rezonabile în comparaţie cu vestul Europei“, a spus Elena Antoneac, head of operations în cadrul Nestlers Group, com­panie care oferă servicii de mutare.
 
Faţă de vestul Europei, respectiv de Londra, Bucureştiul are un serviciu de transport chiar şi cu 317% mai ieftin, adică aproape de patru ori, mai arată analiza. De asemenea, o sticlă de Coca Cola la 2 litri, de exemplu, are un preţ cu 70% mai mare în Londra în comparaţie cu Bucureştiul. În ultimii trei ani, în preferinţele expaţilor se află, alături de Bucureşti şi Timişoara, oraşele Cluj-Napoca şi Sibiu, mai spune Elena Antoneac. 
 
„Clujul este extrem de iubit de expatriaţii care vin să îşi desfăşoare activitatea profesională în România, deoarece este un oraş extrem de vibrant, cu mulţi tineri care studiază sau muncesc aici. Pe lângă asta, în Cluj se desfăşoară tot felul de evenimente, oamenii vorbesc engleză pe stradă, sunt extrem de prietenoşi, iar expatriaţii sunt plăcut surprinşi de ospitalitatea şi prietenia românească. Cu toate astea, mulţi dintre ei au aşteptări extrem de scăzute atunci când vin în România, din cauza PR-ului de ţară inexistent în acest moment“, a explicat ea.
 
În ceea ce priveşte domeniul de închi­rie­re de case, Elena Antoneac spune că în zo­nele dedicate expaţilor există anumite discrepanţe.
 
„Foarte mulţi străini care vin în România încă au aşteptări ca în sectorul imobiliar să găsească preţuri mici, însă aici nu este cazul, în zona de nord a Capitalei chiriile lunare fiind destul de ridicate“, a mai spus ea.
 
Printre minusurile pe care România le are în continuare în faţa altor ţări europene se află starea infrastructurii din cartierele marilor oraşe, starea deplorabilă a drumurilor naţionale şi calitatea slabă a serviciilor publice, printre care intervalele prea mari de aşteptare a mijloacelor de transport în comun.
 
Bucureştiul are un indice al preţurilor de 86 în topul realizat de Expatistan, ceea ce înseamnă că în Capitală costul vieţii este cu 14% sub nivelul celui din oraşul de referinţă luat în calcul pentru realizarea indexului – Praga (Cehia). Din România, în indexul Expatistan  mai apar oraşele Cluj (cu un indice de 76), Timişoara (74) şi Iaşi (74). 
 
Preţurile medii pentru anumite produse şi servicii din Bucureşti sunt aproape de două ori mai mari faţă de cele din Timişoara, de exemplu. Astfel, pentru un cappucciono, un bucureştean plăteşte 2,82 euro, în timp ce un timişorean doar 1,63 euro. Un prânz în Capitală costă în medie 8 euro, pe când în Timişoara 4,48 euro, iar două bilete la cinema îi costă 12 euro pe bucureşteni, în comparaţie cu 8 euro, cât plătesc timişorenii.
 
În topul oraşelor europene cu cele mai ridicate costuri ale vieţii se află Zurich – Elveţia (cu un index al preţurilor de 289, aproape triplu faţă de costurile din oraşul de referinţă - Praga), Geneva (278) şi Londra (257), în timp ce costurile cele mai scăzute sunt în oraşe precum Chişinău (55) şi Kiev (64).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO