Retail&Agrobusiness

Indiferent că ai 5 ha sau 5.000 de hectare, primeşti aceeaşi subvenţie la hectar. Subvenţiile europene pentru fermierii romani au fost, în 2016, de 1,5 miliarde de euro

Paul Kmen, director adjunct APIA: Plata subvenţiilor se face pe hectar indiferent de dimensiunea exploataţiei agricole. Nu se fac diferenţe.

Paul Kmen, director adjunct APIA: Plata subvenţiilor se face pe hectar indiferent de dimensiunea exploataţiei agricole. Nu se fac diferenţe.

Autor: Roana Rotaru

13.03.2017, 20:45 878

Toţi fermierii primesc aceeaşi subvenţie "standard" pe hectar indiferent de dimensiunea exploataţiei agricole - 5 ha sau 50.000 de hectare -, deşi, potrivit reprezentanţilor din agribusiness, profitul marilor fermieri nu depinde exclusiv de încasarea subvenţiei.

Fermele sunt profitabile şi de la 100 de hectare în sus la culturile de cereale şi plante uleioase, în anii fără secetă. Pentru majoritatea fermierilor, adică cei care cultivă suprafeţe modeste, subvenţia face însă diferenţa între caştig şi pierdere.

În Romania, 1.000 de ferme de peste 1.000 de hectare, care deţin peste jumătate din suprafaţa arabilă de 9 milioane de hectare a Romaniei, primesc jumătate din subvenţii. Cele 2,8 milioane de ferme cu sub 2 ha fiecare, care îşi împart 40% din suprafaţa arabilă, primesc în total mai puţin decat cele mai mari 1.000 de ferme.

"Profitul fermierilor este foarte alternant de la an la an din cauza condiţiilor meteorologice şi, ca să aibă caştiguri, trebuie să le asiguri subvenţia. Dacă laşi fermierii fără subvenţii, îi laşi fară nimic. Ei sunt profitabili datorită subvenţiilor. Sunt ani agricoli bun în care pot fi profitabili şi fară subvenţii, dar nu poţi să dai francezului 400 de euro şi să nu dai fermierului roman. Poţi să anunţi că schimbi politica, că plafonezi subvenţiile sau că tai de la cei mari şi dai la cei mici, dar nu de pe azi pe maine, ci trebuie anunţat cu caţiva ani înainte, ca fermierii să se pregătească", a declarat pentru ZF Toma Dinu, decanul Facultăţii de Mana­gement Agricol din cadrul USAMVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO