Retail&Agrobusiness

Industria a adus în 2019 un sfert din valoarea adăugată în economia românească şi a angajat o cincime din forţa de muncă a României

Industria a adus în 2019 un sfert din valoarea...

Autor: Răzvan Botea

30.10.2020, 00:00 360

Agricultura a adus 4,5% din valoarea adăugată din economia României şi angajează 22% din forţa de muncă l IT-ul, care aduce 6% din valoarea adăugată în PIB, angajează 2% din forţa de muncă a României.

Industria a fost şi rămâne pentru multă vreme unul dintre stâlpii economiei româneşti. Sectorul industrial a adus în România aproape un sfert din valoarea adăugată brută (VAB) în economie în 2019 şi a angajat 22% din totalul forţei de muncă din România, adică peste 1 milion de angajaţi, arată datele publicate miercuri de Eurostat, biroul european de statistică.

Datele arată fără urmă de îndoială că industria este un sector-cheie al eco­nomiei româneşti care dacă intră în picaj trage toată economia după ea.

România are o pondere mai impor­tan­tă a industriei în economie decât majo­ri­ta­tea statelor europene. Datele Eurostat arată că industria a rămas în 2019 cea mai importantă activitate economică din Uniunea Europeană, cu o pondere de 19% dn totalul valorii adăugate brute în econo­mie. „Deşi industria a continuat să re­pre­zinte cea mai mare pondere a valorii adău­gate brute din UE în 2019, a înregistrat cel mai puternic declin din ultimele două decenii, de 2,9 puncte procentuale (pp). În această perioadă, ponderea VAB a scăzut şi în agricultură, silvicultură şi pescuit (-0,7 pp), activităţi financiare şi de asigurări“ (-0,4 pp), construcţii (-0,3 pp)“, notează reprezentanţii Eurostat.

România se află pe locul 7 în topul statelor membre ale UE cu cea mai mare pondere a industriei în economie, după Germania sau Polonia, dar înaintea Ungariei sau Bulgariei. Cea mai mare pondere a industriei în VAB este în Irlanda (35%), Cehia (29,2%)  şi Slovenia (27%).

La polul opus în ceea ce priveşte ponderea industrei în valoarea adăugată brută a unei ţări se află Luxemburg (6,5%), Cipru (8,1%), Malta (9,9%), dar şi Franţa şi Grecia (ambele cu 13,5%).

Structura economiei româneşti pe sectoare în funcţie de VAB şi numărul de angajaţi arată dezechilibre mari. Spre exemplu, în sectorul agricol din România sunt angajaţi 22,5% din totalul forţei de muncă adică peste 1 milioane de per­soane, dar produce doar 4,5% din valoarea adăugată brută din economie. În opoziţie, IT-ul angajează 2% din forţa de muncă a României (adică 100.000 de persoane) dar generează circa 6% din valoarea adăugată brută din economie.

Spre comparaţie, media la nivel european a ponderii agriculturii în VAB este de 1,8%, dar acest sector angajează doar 4,6% din forţa de muncă totală, în vreme ce în IT lucrează aproape 3% din angajaţii europeni care produc aproximativ 5% din valoarea adăugată brută din economia europeană.

Zona de comerţ, transporturi şi Ho­ReCa angajează în România mai mult de 1 din 5 angajaţi din România – 23,1% - adică circa 1,2 mil. de persoane. Acest sec­tor economic aduce o valoare adăugată bru­tă în economia românească de 20% din total.

Arta şi divertismentul au însemnat 3,7% din valoarea adăugată brută în economie în 2019 în România. Acest sector a angajat 3% din forţa de muncă din România, adică aproximativ 150.000 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO