Retail&Agrobusiness

Inflaţia creşte, în vreme ce toţi se aşteptau să scadă. Preţurile la alimente au crescut cu 22% în februarie

Inflaţia creşte, în vreme ce toţi se aşteptau să...

Autor: Răzvan Botea

14.03.2023, 00:07 1156

Creşterea preţurilor la alimente a adus inflaţia din nou în creştere în februarie după ce intrase pe un trend de scădere în ianuarie 2023, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Alimentele înseamnă, într-un coş mediu de consum, circa o treime şi cu cât venitul scade, cu atât alimentele înseamnă mai mult din coşul de consum.

Cu alte cuvinte, inflaţia în creştere din cauza preţurilor alimentelor loveşte cel mai puternic în persoanele cu venituri mici.

„Rata inflaţiei a urcat la 15,5% an/an în februarie, de la 15,1% an/an în ianuarie, depăşind prognoza noastră şi consensul Bloomberg, ambele la 15,3% an/an. Surpriza a venit de la creşterea mai puternică a preţurilor şi aşa volatile ale legumelor, această categorie de mărfuri fiind şi principalul motiv din spatele erorii noastre de prognoză“, scriu economiştii Erste, acţionarul principal al BCR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO