Retail&Agrobusiness

INS: Comerţul cu ridicata a crescut în primele opt luni cu peste 3%

INS: Comerţul cu ridicata a crescut în primele opt luni cu peste 3%

Autor: Dorin Oancea

16.10.2020, 10:08 38

În primele opt luni cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, în termeni nominali, a crescut faţă de 2019, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,7%, respectivcu 3,0%, anunţă INS.

În luna august 2020, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, în termeni nominali, a scăzut faţă de luna precedentă, ca serie brută cu 2,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 0,8%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 2,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,3%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna august 2020, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 2,6%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-8,2%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-5,1%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,9%), comerţul cu ridicata nespecializat (-2,6%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-2,5%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-2,4%). Creşteri au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+7,6%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+0,1%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2020, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a crescut cu 0,8%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna august 2020, comparativ cu luna august 2019, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 2,1%, datorită creşterii cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+37,9%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+21,3%), comerţul cu ridicata nespecializat (+11,5%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+5,4%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+2,2%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,6%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-22,1%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-3,4%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2020, comparativ cu luna august 2019, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 6,3%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, serie brută, în perioada 1.I-31.VIII.2020, comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2019, în termeni nominali, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 3,7%, datorită creşterii comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+19,3%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+9,2%), comerţului cu ridicata nespecializat (+6,5%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+3,6%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+3,3%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+1,4%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,1%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-3,4%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-31.VIII.2020 comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2019, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu cu 3,0%.

AFACERI DE LA ZERO