Retail&Agrobusiness

INS: Managerii anticipează o creştere a activităţii în construcţii şi comerţul cu amănuntul

INS: Managerii anticipează o creştere a activităţii în construcţii şi comerţul cu amănuntul

Autor: Departamentul Economic

28.05.2019, 09:39 108

Managerii consultaţi de Institutul Naţional de Statistică anticipează o creştere a activităţii, dar şi a preţurilor, în construcţii şi comerţul cu amănuntul, dar şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industrie şi servicii.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +14%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se estimează o creştere accentuată (sold conjunctural +46%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Potrivit estimărilor din luna mai 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +34%). Managerii estimează creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +18%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +24%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +25%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +10%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +19%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +30%).

Conform estimărilor din luna mai 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +8%).

 
AFACERI DE LA ZERO