Retail&Agrobusiness

„Insolvenţa nu este o alegere. Sunt companii care rămân fără resurse să-şi plătească datoriile”

Autor: Cristina Rosca

10.09.2015, 15:36 1117

„Multinaţionalele sunt avantajate. Accesul uşor la finanţare poate susţine activităţi profitabile cu termene lungi de încasare”

În România mai bine de 120.000 de companii au intrat în insolvenţă din 2010 până în prezent, echivalentul a aproape 20% din totalul companiilor din piaţă şi mai bine de un sfert din totalul firmelor active (cu cifră de afaceri mai mare decât zero).

Deşi numărul total al firmelor care aleg această modalitate pentru a se reorganiza şi pentru a se proteja de creditori a început să scadă anul trecut, trendul descendent menţinându-se şi în prima jumătate a lui 2015, România rămâne „campioană” în regiune atât în ceea ce priveşte numărul de companii care intră în insolvenţă cât şi în ceea ce priveşte numărul de insolvenţe la 1.000 de firme active.

Astfel, în 2014 România avea 45 de insolvenţe la 1.000 de firme active, faţă de nici 30 în Ungaria, 9 în Cehia şi 0,5 în Polonia, potrivit unui studiu al companiei de asigurări de credit Coface.

„Insolvenţa reprezintă o modalitate prevăzută de lege de  recu­perare co­lec­tivă a  da­toriilor. Dacă facem o comparaţie între Ro­mânia şi Po­lonia, de exe­m­plu, tre­buie să ne uităm mai bine la ce nu­mărăm – nu­mărul de in­sol­venţe sau nu­mărul de so­cie­tăţi care nu dispun de lichidităţi. Dacă ne uităm din punctul de vedere al numă­rului de com­panii în dificul­tate lichidate prin insolvenţă, România pre­zintă un număr foarte ridicat prin comparaţie. Însă ceea ce trebuie să re­ţinem este că, în Polonia, ace­leaşi companii aflate în difi­cultate sunt lichidate fără să se ape­­leze la insolvenţă”, spune Octavian Barbu, partener CITR, practician în insol­venţă. El adaugă faptul că în cazul Poloniei pro­ce­dura de deschidere a in­sol­venţei la cererea cre­di­to­ru­lui este dificilă din cauza le­gis­laţiei lor falimentare, me­nită să protejeze debitorul. În cazul României, legislaţia este bazată pe principiul pro­tec­ţiei comune, atât a debitorului cât şi a creditorului.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24