Retail&Agrobusiness

Investiţi în România! proiect ZF şi CEC Bank Exonia, producător de ambalaje din Iaşi, iese pe pieţele din Ucraina şi Moldova. Producătorul are 128 de angajaţi şi afaceri de 4,65 mil. euro în 2019

Investiţi în România! proiect ZF şi CEC Bank Exonia,...

Autor: Alex Ciutacu

17.07.2020, 09:00 360

Producătorul de ambalaje Exonia din Iaşi a finalizat o investiţie de 3,5 mil. euro într-o nouă fabrică destinată ambalajelor biodegradabile şi vrea să extindă parteneriatele din vestul Europei, dar şi să înceapă unele noi în est, cu ţări precum Republica Moldova şi Ucraina, a declarat Tiberiu Stoian, director general, Exonia, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Capacitatea doar pe fabrica nouă este la 300 de tone lunar, iar în acest moment producem 27 de tone. E o capacitate uriaşă, ca un Ferrari care merge pe lângă bordură cu 30 km/h. Din păcate, aceasta este situaţia cu care ne confruntăm, dar nu este o problemă, suntem în grafic”, a explicat Tiberiu Stoian, antreprenorul care a reuşit până acum să ajungă la afaceri de 4,65 mil. euro în 2019, prin intermediul fabricii iniţiale de ambalaje din mase plastice. 

Însă investiţiile companiei nu se opresc odată cu a doua fabrică, întrucât antreprenorul a menţionat că „merge la bătălie până la capăt” şi va continua investiţiile în dotări.

În prezent, exporturile reprezintă sub 6% din businessul producătorului de ambalaje. 

În ceea ce priveşte relaţia cu clienţii, Exonia a ratat în această perioadă oportunităţile aduse de expoziţiile care aveau loc în Vestul Europei în mod obişnuit. În ceea ce priveşte Estul, compania atacă pieţele din Republica Moldova şi Ucraina, unde are parte de sprijinul ambasadelor. 

„Vizăm organizarea unor întrevederi cu potenţiali parteneri de afaceri din Republica Moldova la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie din Chişinău, cu colaborarea Ambasadei Romaniei de la Chişinau. La fel şi în Ucraina şi mai avem 2 ţări pentru care aşteptăm feedback de la ambasade”, a menţionat Stoian.

Cu 128 de angajaţi în prezent, Tiberiu Stoian a spus că vizează o creştere de 15% a cifrei de afaceri pentru 2020, versus o estimare pre-criză de 34-37%. Cererea a scăzut la începutul primăverii, însă odată cu relaxarea restricţiior aceasta a revenit, în contextul în care mulţi dintre clienţii mari ai Exonia au locaţii situate în centre comerciale – care au fost închise. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO