Retail&Agrobusiness

Investitorii germani şi danezi cu ferme de 10.000 de hectare au adunat afaceri de 32 mil. lei din recoltele româneşti

Investitorii germani şi danezi cu ferme de 10.000 de...

Autor: Gabriel Razi

02.12.2014, 17:00 356
Companiile Agrarius şi FirstFarms, cu acţionariat german şi danez şi care deţin şi exploatează cumulat circa 10.000 de hectare pe piaţa locală, au făcut în medie 3.100 de lei (700 de euro) din recoltele strânse în vară şi toamnă de pe fiecare hectar din fermele pe care aceste companii le deţin pe piaţa locală, potrivit unei analize a ZF, făcută pe baza raportărilor companiilor.
 
Cei 3.100 de lei (700 de euro) înseamnă o scădere de 17% faţă de media încasărilor din producţia de cereale şi seminţe oleaginoase din ultimii şapte ani. Declinul arată că majorarea de productivitate din acest sezon nu a fost suficient de mare astfel încât să elimine efectele negative ale scăderii preţurilor. „Suntem foarte satisfăcuţi în legătură cu vânzările recoltei din 2014 având în vedere condiţiile climatice provocatoare şi căderea preţurilor la materiile prime agricole“ a spus Ottmar Lotz, şeful Agrarius.
 
Compania germană, care deţine o fermă de 4.000 de hectare în Timiş în apropierea graniţei cu Ungaria, a recoltat puţin peste 20.000 de tone de cereale şi seminţe oleagi­noa­se, ceea ce a însemnat un plus de un sfert faţă de aşteptările iniţiale ale companiei. Încasările com­paniei au fost însă cu numai 6% peste planul iniţial ca urmare a reducerii drastice a pre­ţurilor, însă impactul negativ a fost limitat de companie cu ajutorul contractelor de vân­zare la termen semnate înainte de recoltare.
 
Agrarius aşteaptă la sfârşitul anului încasări totale de 14,2 milioane de lei (3,2 milioane de euro), în creştere cu 23% faţă de rezultatul anterior şi rezultat net pozitiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO