Proprietarul grupului Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre din România, se declară îngrijorat de ieşirea Marii Britanii din UE, având în vedere că exportă carne de pasăre în valoare de aproximativ 2 milioane de euro pe lună în Anglia, iar această decizie a britanicilor de părăsi UE s-ar putea solda cu introducerea de noi taxe vamale.
„Ieşirea Marii Britanii din UE nu va rămâne fără efecte, însă deocamdată nu ştim care vor fi. Noi exportam cea mai mare cantitate de produse în Anglia. Ne facem probleme, însă deocamdată nu ştim ce se va întâmpla. Bineînţeles că ne preocupă pentru că dacă iese din comunitate probabil că se vor introduce taxe vamale, dar acest lucru nu depinde de noi, depinde de Anglia, dacă vor să facă acest lucru sau nu. Noi exportam carne de pui în Anglia cam de 2 mil. euro pe lună”, a declarat pentru ZF Ioan Popa, proprietarul grupului Transavia, care are peste 1.600 de angajaţi şi care şi-a bugetat afaceri de 150 mil. euro pentru anul acesta.
Omul de afaceri consideră că este prematur să facem presupuneri despre efectele deciziei Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord de a ieşi din UE, având în vedere că lucrurile se pot schimba oricând.
„Până în 2020 cât ar dura implementarea ieşirii din Marea Britanie, poate se răzgândesc britanicii când vor vedea ce au făcut. Ne putem aştepta la orice pentru că lucrurile nu sunt clare. Această decizie nu avantajează pe nimeni, nici pe ei, nici pe celelalte state”, a spus el.
Vânzările grupului Transavia au crescut cu 5% în 2015, faţă de anul precedent, ajungând la o cifră de afaceri de aproximativ 140 milioane de euro, prin cele două companii de sub umbrela grupului: Transavia SA şi Avicola Braşov, din care 15 % reprezintă exporturile, potrivit reprezentantului companiei.