Retail&Agrobusiness

Cum îşi petrec timpul oamenii din diferite ţări din lume: japonezii muncesc cel mai mult, nemţii petrec timpul cel mai îndelungat la shopping, iar francezii mănâncă. Americanii sunt campioni la cât stau la TV

Cum îşi petrec timpul oamenii din diferite ţări din...

Autor: Cristina Roşca

28.12.2020, 12:41 477

Fiecare zi are doar 24 de ore pentru toţi oamenii din lume, însă este interesant de remarcat cum îşi împart acest timp cetăţenii diferitelor ţări ale planetei. Astfel, OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) a împărţit timpul dintr-o zi pe diferite activităţi precum somn, muncă, îngrijire personală şi altele în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani.

România nu este membră OECD aşa că nu există date pentru piaţa locală. Totuşi, este interesant de remarcat ce diferenţe există între ţările lumii.

Spre exemplu, japonezii lucrează cel mai mult (muncă plătită), cu o medie de 5,5 ore pe zi (se iau în calcul toate zielele din săptămână, nu doar cele lucrătoare). Spre comparaţie, francezii sau spaniolii au o medie de sub trei ore. Tot japonezii lucrează cel mai mult şi peste program (fără plată) şi fac şi muncă de voluntariat.

Totuşi, francezii, una dintre cele mai dezvoltate economii din Europa şi din lume, sunt campioni când vine vorba de timpul alocal mâncatului (peste două ore pe zi) şi îngrijirii personale (107 minute, adică o oră şi 45 de minute). Spaniolii fac cel mai mult spot – 42 de minute pe zi -, iar nemţii petrec timpul cel mai îndelungat la shopping, circa 32 de minute pe zi.

De partea celaltă a oceanului, americanii sunt campioni la timpul petrecut la televizor sau radio. Iar sud-africanii sunt lideri la somn (aproximativ 9 ore pe zi) şi la timpul petrecut cu prietenii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO