Retail&Agrobusiness

Lidl confirmă un nou centru logistic în Prahova, al şaptelea al companiei pe piaţa locală: Continuăm planurile de dezvoltare în România, astfel că ne propunem să deschidem un nou depozit în 2024

Lidl confirmă un nou centru logistic în Prahova, al...

Autor: Cristina Roşca

28.02.2023, 10:15 875

Discounterul german Lidl va deschide în anul financiar 2024 un nou depozit în România, în judeţul Prahova, confirmă oficialii companiei. ZF a anunţat în ziarul de astăzi că nemţii ridică cel mai mare depozit al companiei în România, cu o suprafaţă de 8 hectare, aproape dublă faţă de media celorlalte centre logistice, investiţie care ar putea ajunge la 40-50 mil. euro. Informaţia obţinută de la surse din piaţă este acum confirmată de companie.

„Continuăm planurile de dezvoltare în România, astfel că ne propunem să deschidem un nou depozit în Nedelea, în cursul anului financiar 2024. Vom reveni cu detalii concrete cu privire la această deschidere în momentul când vom putea anunţa o dată exactă”, explică ei.

Compania are deja şase centre logistice pe plan local, cel mai recent fiind inaugurat chiar în 2023. Nemţii de la Lidl au depozite în zona Fundeni de lângă Bucureşti, în Chiajna (lângă Bucureşti), la Nedelea (lângă Ploieşti), Iernut (lângă Târgu-Mureş), Lugoj şi în Cordun, o localitate de lângă Roman.

Noul centru va fi tot în zona Nedelea din Prahova, mai exact în Ariceştii Rahtivani, o zonă foarte populară pentru proiecte logistice. Dat fiind că nemţii au deja un depozit în apropiere, se pune problema dacă cele două vor funcţiona în paralel sau activitatea va fi transferată doar în cel nou. Reprezentanţii Lidl nu au răspuns la această întrebare.

Depozitul actual este preluat de la Plus Discount, el făcând parte din tranzacţia ce a implicat reţeaua locală de magazine, deal ce a marca intrarea nemţilor pe plan local.

Din datele ZF, acest depozit este de câţiva ani deja mult prea mic. Ei nu mai pot conecta magazine noi din zonă la acest depozit, aşa că le conectează la alte depozite mai îndepărtate. Asta înseamnă costuri mult mai mari logistice şi o viteză de aprovizionare mai mică, deci posibilitatea de a avea goluri temporare la raft. Mai mult, fiind preluat de la Plus, centrul este non-standard, deci el vine cu costuri interne mai mari. Astfel, Lidl face un centru logistic conform standardului propriu şi mai mare pentru a permite expansiunea viitoare în zonă.

În ceea ce îl priveşte pe cel vechi, momentan se discută ca acesta să stocheze o serie de produse non-food aduse din afara Europei şi care pot ajunge şi în alte ţări. Acestea au o rotaţie mai mică. Iar dacă găsesc cumpărător, o să îl vândă, spun sursele ZF.

Momentan proiectul nou e în construcţie, urmând a fi gata în 2024 (an financiar).

Lidl este liderul comerţului local, cu circa 350 de magazine şi cu afaceri de aproape 15 mld. lei în 2021, plus 15%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO