Retail&Agrobusiness

Lovitură pentru crescătorii de porcine: Prefecturile ar putea interzice creşterea porcilor în gospodăriile afectate de pestă

Lovitură pentru crescătorii de porcine:  Prefecturile...

Autor: Bianca Ciocotisan

12.09.2018, 13:31 245

„ANSVSA a reunit Grupul Naţional al Experţilor pentru pesta porcină africană, iar aceştia au dat printre recomadările din cadrul şedinţei şi această recomandare, de a se face depopularea exploataţiilor pe o rază de 10 km pentru a preveni intrarea exploataţiilor comerciale în acea zonă de restricţie, însă este doar un proiect, nu este o măsură legislativă”, a declarat pentru MEDIAFAX Rareş Hăbeanu.

Măsurile privind depopularea suinelor pe raza a 10 km de fermele în care s-a confirmat pesta porcină africană vor fi luate de prefectura fiecărui judeţ afectat, însă iniţiativa se află deocamdată în stadiul de propunere, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, Rareş Hăbeanu, purtător de cuvânt ANSVSA.

„Recomandarea noastră a fost ca propunerea să fie transmisă către prefecturile din judeţele afectate, iar decizia referitoare la ce se va face este a instituţiilor prefectului din judeţele respective”, a adăugat Rareş Hăbeanu.

Întrebat de modul în care vor fi despăgubite exploataţiile care nu vor mai putea face repopularea cu suine, Rareş Hăbeanu a declarat că „în prima fază, dacă din punct de vedere sanitar, porcul este sănătos, gospodarii vor rămâne cu carnea de la animalele sacrificate, iar în privinţa despăgubirilor pentru exploataţiile care nu vor mai putea repopula încă nu s-a luat o decizie, este în discuţie acest lucru”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - ANSVSA.

Gospodăriile în care au fost depistaţi porci cu pestă africană trebuie să-i sacrifice „fără posibilitatea repopulării”, arată un document al instituţiei.

Documentul prevede, între altele, „determinarea depopulării într-un termen limită prin sacrificarea pentru consum propriu sub control sanitar-veterinar, fără posibilitatea repopulării şi abatorizarea porcilor din gospodăriile populaţiei, fără posibilitatea repopulării”.

Pentru prevenirea pestei porcine africane, autorităţile au pregătit un set de măsuri care includ depopularea suinelor pe o rază de minim 10 km în jurul fermelor afectate şi respectarea condiţiilor de biosecuritate pentru gospodării.

„În urma discuţiilor purtate în cadrul Grupului Naţional de Experţi privind combaterea şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane, preşedintele ANSVSA a prezentat măsurile recomandate: 1 - depopularea în jurul fermelor; 2 - respectarea condiţiilor de biosecuritate din exploataţii nonprofesionale cu suine”, arată documentul citat.

Potrivit înscrisului, pentru depopularea în jurul fermelor se propune depopularea pe raza a minim 10 km în jurul exploataţiilor afectate de virus.

În act se mai precizează că măsurile au fost supuse la vot, fiind aprobate în unanimitate de voturi.

„În încheierea şedinţei, domnul secretar de stat dr. Raed Arafat a menţionat faptul că în cadrul acesteia s-a luat act de recomandările Grupului Naţional de Experţi şi a supus aprobării măsurile propuse, acestea fiind acceptate în unanimitate. Totodată s-a aprobat ca prezenta minută să fie transmisă instituţiilor reprezentate în CNCB şi instituţiilor prefectului prin grija IGSU/ISUJ/ISU BIF”, arată actul citat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO