Retail&Agrobusiness

Marius Gavrea, Expert Agribusiness, ING Bank România: Strategia ING este de a finanţa întregul lanţ de furnizare. Avem clienţi cu peste 100 mil. euro cifră de afaceri, dar şi fermieri mici şi mergem pe tot lanţul de agribusiness - procesatori, traderi de cereale, distribuitori de inputuri

ZF Agriculture Summit 2022

 Marius Gavrea, Expert Agribusiness, ING Bank România:...

Autor: Alexandra Matei

24.10.2022, 17:09 130

Marius Gavrea, Expert Agribusiness, ING Bank România, susţine că strategia ING este de a finanţa întregul lanţ de furnizare, astfel că finanţările să meargă către toate domeniile din agribusiness - procesatori, traderi de cereale, distribuitori de inputuri.

Prin această finanţare, crede el, banca poate avea un aport echilibrat, astfel încât să sprijine fermierul.

„ Strategia ING este de a finanţa întregul lanţ de furnizare. Avem clienţi cu peste 100 mil. euro cifră de afaceri, dar şi fermieri mici. Ne-am dus în toate domeniile, pe întreg lanţul din agribusiness. Avem atât procesatori, traderi de cereale, cât şi distribuitori de inputuri. Prin această finanţare credem că putem avea un aport echilibrat, astfel încât să sprijinim fermierul. Cred că ideea de bază este ca valoarea activului net să crească. Degeaba atragem mai mulţi bani dacă valoarea adăugată netă nu rămâne în ţară. De aceea, la finanţare preferăm companii care au integrate cât mai multe dintre verigile menţionate anterior”, a spus acesta în cadrul ZF Agriculture Summit 2022.

 

Ce a mai declarat Marius Gavrea în cadrul evenimentului ZF:

► În ultimii trei ani de zile, am avut atâtea crize care au trecut peste agricultură. Afacerile care au avut una, două sau trei verigi de integrare – atât producţia primară, cât şi procesare sau distribuţie – au reuşit să treacă mult mai uşor de situaţiile dificile.

► Nu avem o predilecţie pentru un anumit subsector din agricultură. Portofoliul nostru este destul de echilibrat între fermele vegetale, fermele zootehnice şi distribuitorii de inputuri sau traderii de cereale. Important este ce flux de numerar generează afacerea respectivă.

► Avem preferinţă, într-adevăr, pentru companiile care investesc şi în genetică. Am finanţat îngrăşătorii de porci care au început să-şi facă şi maternităţi, am finanţat şi achiziţii de juninci.

► Cred că ar trebui să demitizăm faptul că băncile nu se pricep la agricultură. În ultimii zece ani, băncile au început să îşi construiască departamente pe acest domeniu. Ar trebui să fie o mai bună comunicare din partea mediului bancar pentru a încuraja fermierii să acceadă la acest tip de finanţare. În economia românească şi în mediul financiar există astăzi soluţii pentru fermieri.

► Dacă vorbim de cultura mare, atunci când finanţăm o companie, ne uităm foarte mult la productivitate, la dimensiune, la varietatea culturilor şi la zona georgrafică. Ce este foarte important este gradul de îndatorare al fermei respective.

► Încercăm să mergem şi în direcţia digitalizării, astfel încât fermierii să îşi facă singuri o evaluare a sănătăţii financiare.

► Cele mai importante lucruri atunci când vine vorba de agricultura sustenabilă sunt următoarele: să fim prietenoşi cu mediul, dar în condiţiile în care să putem produce cel puţin la fel de multă hrană pentru populaţie şi de asemenea, să ne gândim la bunăstarea fermierilor.

 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO