Retail&Agrobusiness

Măsurile „Planului de ţară” pentru agricultură: Biserica „va propovădui” fermierilor români avantajele asocierii în cooperative

Măsurile „Planului de ţară” pentru agricultură:...

Autor: Roana Rotaru

15.07.2016, 16:33 955

Una din numeroase probleme cu care se confruntă agricultura românească este reticenţa fermierilor de a se asocia în organizaţii de producători, astfel că doar 1% din totalul producătorilor agricoli au înţeles avantajele economice de a se organiza în cooperative.

În „Proiectul de ţară”, Guvernul şi-a propus să crească acest procent de la 1% la 20% până în 2020, prin campanii de informare realizate de la televizor, consiliere oferită prin Camerele Agricole Judeţene, dar şi prin implicarea bisericii, o instituţie care se bucură de o încredere de peste 80% în mediul rural, potrivit datelor publicate în proiectului de ţară „România competitivă: Un proiect pentru o dezvoltare economică sustenabilă”.

Astfel, printr-un protocol între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Biserica Ortodoxă Română, preoţii vor explica fermierilor români din mediul rural avantajele asocierii în grupuri de producători.

Alte măsuri menite să încurajeze asocierea producătorilor români în cooperative se referă la construirea de centre de colectare şi valorificare a produselor agricole numai pentru producătorii constituiţi în asociaţii, realizarea de depozite noi sau reabilitarea celor existente, precum şi continuarea acordării de sprijin de la buget, ca de exemplu pentru programul „Primul utilaj agricol”, condiţionat de intrarea în cooperative.

Pe lângă asocierea în organizaţii de producători, alte punctele- cheie ale capitolului „Agricultură“ din Proiectul de ţară, care au fost dezbătute, urmăresc finalizarea cadastrului agricol, refacerea irigaţiilor şi reabilitarea învăţământului agricol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO