Retail&Agrobusiness

Mesajul femeilor din agricultură: Cele mai mari probleme din acest sector sunt lipsa forţei de muncă şi digitalizarea

Mesajul femeilor din agricultură: Cele mai mari probleme...

Autor: Florentina Niţu

15.10.2019, 21:28 310

Circa 600 de femei din România lucrează în agricultură, iar 50% susţin că nu sunt fericite la locul de muncă, principalele motive fiind provocările zilnice de a suplini deficitul forţei de muncă şi de a face faţă procesului accelerat de digitalizare la nivel europen, pe de o parte, şi anevoios la nivelul instituţiilor publice, pe de altă parte.

„Una dintre cele mai mari probleme din agricultură este deficitul forţei de muncă care afectează direct industria. Am discutat cu ministrul Muncii şi una dintre soluţiile pe termen scurt ar fi să mărim plaja imigran]ilor. Dar agricultura are nevoie de soluţii pe termen lung, pentru că este un factor foarte important pentru Produsul Intern Brut (PIB). Trebuie să umblăm la infrastructură şi la investiţii”, a spus Cristina Chiriac, preşedinte al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în cadrul evenimentului organizat de Corteva pentru femeile din agricultură.

Femeile prezente la eveniment spun că ar lua în calcul chiar extinderea companiei, însă, atragerea fondurilor europene presupune un proces greoi, din cauza birocraţiei şi a digitalizării.

„O altă problemă mare este digitaliizarea. În mediul rural, foarte multe femei de peste 50 de ani nu ştiu să folosească un smartphone, nu ştiu să acceseze internetul, deci, practic nu ştiu cum pot să acceseze fonduri europene. E nevoie ca în aceste comunităţi să fie cineva care să sprijine fermierii.”

Încurajarea tinerilor să activeze în acest domeniu, realizarea de parteneriate între liceele agricole şi companiile cu deficit de personal, reconversia profesională sau oferirea unor salarii atractive angajaţilor sunt câteva dintre soluţiile propuse de către femeile din agrobusiness.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO