Retail&Agrobusiness

Ministerul Agriculturii arată că 75.000 de hectare cultivate cu porumb au fost afectate de secetă, cultură la care România se situa pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată şi la producţie

Nu este photoshop, este realitatea din teren într-un câmp din Brăila: în partea stângă s-a irigat porumbul cu tamburi, iar în partea dreaptă s-a irigat prin picurare.

Nu este photoshop, este realitatea din teren într-un câmp din Brăila: în partea stângă s-a irigat porumbul cu tamburi, iar în partea dreaptă s-a irigat prin picurare.

Autor: Florentina Niţu

23.08.2022, 16:30 147

Suprafaţa totală afectată de secetă, pentru care s-a întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor, este de 413.145 de hectare în 34 de judeţe, ceea ce reprezintă aproape 8% din suprafaţa cultivată cu cereale, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii.

Cele mai recente prognoze al USDA, departamentul de agricultură al SUA, arată că producţia de porumb din România va fi sub 10 milioane de tone, iar preveziunile europene sunt, de asemenea, de 8-9 milioane de tone, o producţie care ar fi mai mică cu circa 6 milioane de tone decât anul trecut. Conform datelor Ministerului Agriculturii, până astăzi, au fost constatate pagube la porumb pentru o suprafaţă de 75.000 de hectare din cele 2,4 milioane de hectare cultivate cu cereale.

Fermierii estimează că cel puţin 500.000 de hectare cultivate cu porumb sunt compromise de secetă şi arşiţă, fiind unul dintre cei mai slabi ani agricoli pentru această cultură. Mai mult, în zonele neirigate, ei nu mai speră la producţie. Iar în ceea ce priveşte irigaţiile, în acest an agricol s-a irigat mai puţin de 10% din suprafaţa totaă cultivată cu cereale, aproximativ 500.000 de hectare.

Astfel, lipsa apei ar putea să o declaseze pe România de pe prima poziţie în topul celor mai mari producători din UE, pe care şi-o consolidase în ultimii cinci ani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO