Retail&Agrobusiness

Ministerul Agriculturii a avizat tranzacţii cu terenuri agricole de aproape 4 milioane de euro în primele opt luni din 2018. Cel mai scump teren agricol tranzacţionat în 2018 a fost în Arad, unde s-a plătit 16.800 de euro pe un hectar

Ministerul Agriculturii a avizat tranzacţii cu terenuri...

Autor: Roana Rotaru

23.08.2018, 00:05 1924

Trei tranzacţii cu terenuri agricole au trecut pragul de jumătate de milion de euro de la începutul anului, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Minis­terul îşi dă avizul şi publică pe site-ul propriu toate tranzacţiile mai mari de 30 de hectare, asigurându-se că sunt respectate normele privind vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole.

În perioada ianuarie - august 2018, MADR a avizat tranzacţionarea a 766 de hectare de teren agricol, vândute la un preţ mediu de circa 5.100 de euro pe hectar, valoarea totală a tranzacţiilor ajungând la peste 3,9 mil. euro, potrivit calculelor ZF bazate pe datele MADR.

Cea mai mare tranzacţie din perioada ianuarie – august 2018 se ridică la peste 550.000 de euro, o tranzacţie prin care compania Agro Neva­da Tim, controlată de antre­prenorul român Mateiu Corvin Petru, a achiziţionat 85 de hectare de teren în localitatea Voiteg, judeţul Timiş, la un preţ mediu de aproape 6.500 de euro, potrivit datelor MADR. Agro Ne­va­da Tim s-a evidenţiat şi în anii pre­ce­denţi prin achiziţiile făcute, Mateiu Cor­vin Petru cumpărând în 2016 circa 260 de hectare de teren, pe care a plătit peste 2,4 mil. euro, potrivit datelor MADR.

Cele mai scumpe terenuri agricole tran­zacţionate în perioada ianuarie- august 2018 sunt în judeţul Arad, unde Me­dinţu Ardeniţa  a dat peste 16.800 de euro pe hectar, pentru un teren agricol situat în extravilanul munici­piu­lui Arad. Medinţu Ardeniţa a a­chi­tat în total peste 537.000 de euro băncii Marfin pentru cele 32 ha de teren achiziţionate, potrivit MADR.

Cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată de la începutul anului, respectiv 138 de hectare de teren în localitatea Bara, judeţul Timiş, a fost cumpărată de compania cu acţionariat italian Nocciolandia, de la compania Jatowein, deţinută indirect tot de nişte italieni, potrivit datelor publice. Preţul me­diu pe hectar a fost de peste 3.600 de euro, valoarea tranzacţiei a­jun­gând la jumătate de milion de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO