Retail&Agrobusiness

Ministerul, fermieri, producători şi comercianţi dau asigurări în privinţa stocurilor de ulei

Ministerul, fermieri, producători şi comercianţi dau...

Autor: Dorin Oancea

13.03.2022, 12:47 77

Ministerul Agriculturii, fermieri, producători şi comercianţi au dat duminică asigurări, într-o discuţie cu presa, în privinţa stocurilor de ulei, după o întâlnire pe temă cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale, cu fermieri şi companii de procesare. 

Ministrul Adrian Chesnoiu a vorbit despre factorii de risc externi care au influenţat agricultura în ultimii doi ani - seceta din 2020, pandemia sau criza energetică, care au dus la creşterea preţurilor inputurilor. „A apărut şi aceasta agresiune militară a Rusiei în Ucraina şi practic a dat peste cap toţi factorii de stabilitate la nivel geopolitic, impactul acestei agresiuni este unul global”, a spus Chesnoiu, care a exclus riscul apariţiei unei crize alimentare în România.

„România, în momentul de faţă, nu se află într-un astfel de risc de a apărea o criză alimentară sau de apariţie a unor dezechilibre majore, pentru că producem suficient de multă hrană pentru necesarul de consum al populaţiei”, a spus ministrul.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale spune că se constată o creştere a cererii pentru unele produse alimentare de bază, neperisabile, comparativ cu perioade anterioare şi a cerut consumatorilor să aibă o atitudine responsabilă şi să nu achiziţioneze mai mult decât cantităţile necesare consumului zilnic, astfel încât să evite să transforme stocurile acumulate în risipă alimentară. Magazinele pot lua măsuri punctuale şi temporare de limitare a cantităţii comercializate pentru anumite produse, în scopul descurajării speculei precum şi asigurării aprovizionării echilibrate.

TVA zero la alimente este o soluţie pe care o avem în vedere, a adăugat ministrul Chesnoiu, în contextul creşterilor de preţuri ale produselor alimentare din ultima perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO