Seceta prelungită şi acută din anul agricol 2020 a afectat drastic culturile de păioase, iar Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii, spune că circa jumătate din recolta de cereale însămânţate în toamnă - grâu, orz, rapiţă, secară - este compromisă. Totuşi, el susţine că producţia va acoperi consumul necesar al populaţie şi nu poate fi vorba de o viitoare criză alimentară.
„Dacă mai obţinem 50-60% din recolta de cereale însămânţate în toamnă - grâu, orz, rapiţă, secară - va fi bine. Consumul intern de grâu este de 2,5-3 milioane de tone, dar producţia într-un an normal este de 9 milioane de tone, iar anul aceasta dacă facem 5-6 milioane de tone va fi bine. Consumul intern va fi acoperit, dar trebuie să avem grijă să ţinem cerealele în ţară”, a spus Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii, într-un briefing de presă.
El a adăugat că nu există riscul ca România să rămână fără grâu. De altfel, ministerul de resort monitorizează stocurile de alimente, pentru a garanta siguranţa alimentară. Acum, explică Oros, sunt suficiente stocuri de alimente, ba chiar producătorii de lactate, carne de pui şi de vită, fructe şi legume, au rămas stocuri foarte mari, pentru că au crescut producţia odată cu cererea, care acum s-a domolit, şi sunt nevoiţi să scadă preţul produselor.
„Sperăm să reuşim să dezgheţăm viaţa economică într-o lună, două, prin consum şi prin activitate mai intensă. Această perioada o să ne înveţe multe lucruri. Sper să nu mai fim dependenţi de banii comercianţilor care fac jocurile. Să facem produse procesate în România, să nu mai depindem de nimeni. Acum trebuie să luăm măsuri punctuale să gestionăm criza, apoi să repornim economia”, a mai spus ministrul.