Retail&Agrobusiness

Ministrul Agriculturii: În zonele în care se poate iriga, vom ajuta fermieri să-şi cumpere echipamente pentru udat. Am gândit o schemă de sprijin împreună cu ministerul Economiei

Ministrul Agriculturii: În zonele în care se poate...

Autor: Florentina Niţu

25.05.2020, 13:14 216

În zonele în care infrastructura de irigaţii permite irigarea, însă fermierii nu dispun de echipamentele necesare pentru a beneficia de irigaţii, vor fi sprijiniţi de stat să-şi cumpere echipamente pentru udat, a spus astăzi, 25 mai, Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă. El nu a menţionat suma la care se gândeşte pentru o OUAI (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii).

„Am constatat că sunt fermieri în zone în care există infrastructură principală de irigaţii reabilitată, dar ei nu au reuşit să irige din lipsa echipamentelor de udare. Împreună cu ministerul Economiei am gândit o schemă de sprijin pentru a-i ajuta să-şi cumpere echipamente pentru udat, în aşa fel încât toţi cei care se află într-o zonă în care se poate iriga să aibă posibilitatea sa o facă”, a spus Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii.

De asemenea, el a adăugat că bugetul pentru modernizare infrastructurii principale de irigaţii va fi suplimentat cu 10% în acest an, pentru a mai reabilita încă 200.000 de hectare până la finalul anului. Suma anunţată iniţial a fost de 50 de milioane de euro.

De altfel, în ultimii trei ani au fost făcute investiţii în valoare de 110 milioane de euro. Însă, în prezent, se irigă o suprafaţă de 322.000 de hectare, iar apa de pe canale se întinde pe o suprafaţă de 2.355 de kilometri, a precizat ministrul.

Seceta prelungită din anul agricol 2019-2020 a afectat mare parte din culturile de toamnă - grâu, orz, rapiţă, astfel încât 1,6 milioane de hectare au fost declarate calamitate. Oros a spus că din verificările făcute până acum, 940.000 de hectare au fost într-adevăr afectate de secetă în proporţie de 100%. „Sunt zone în care a fost declarată calamitate de 110%.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO