Retail&Agrobusiness

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Dublul standard privind calitatea alimentelor este o realitate

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Dublul standard...

Autor: Roana Rotaru

02.05.2018, 12:36 398

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, afirmă că dublul standard privind calitatea produselor alimentare, între diferite state membre, este o realitate, o problemă ce poate fi rezolvată prin reglementări unice la nivel european.

Aceste reglementări trebuie să cuprindă definirea standardului dublu, metodologia de determinare a acestuia şi instrumentele legale de gestionare a abaterilor, potrivit ministrului agriculturii.

„Nu este uşor acest demers, dar el trebuie început, iar Romania va participa activ la realizarea lui”, a spus ministrul Petre Daea în cadrul unui forum desfăşurat zilele trecute în Sofia, Bulgaria, pe tema dublului standard.

În iulie 2017, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au realizat un studiu comparative privind dublul standard al produselor alimentare comercializate în România, şi aceleaşi produse din Olanda, Germania şi Belgia, care a arătat că există diferenţe privind ingredientele şi declaraţiile nutriţionale în cazul a nouă produse, dintr-un total de 29 de produse analizate.

 „Constatările pe care le-am făcut atent şi cu mijloace legale au confirmat existenţa lui (a dublului standard- n. red). România a urmărit cu atenţie această problemă, folosindu-se de instrumentele juridice de care dispune. Cu aportul colegilor din Belgia, Germania, Olanda, s-au făcut analize la produse identice aflate în reţeaua comercială din România şi aceste ţări. Rezultatele au fost trimise la Comisie, răspunzând astfel scrisorii comune a celor trei comisari”, a spus Petre Daea.

O serie de cercetări făcute în diferite state membre au demonstrat că mai multe produse de pe piaţa unică a Uniunii Europene, deş erau vândute sub acelaşi nume, design sau amablaj, aveau compoziţii total diferite din punctul de vedere al reţetei sau al ingredientului de bază folosit, potrivit unui raport realizat de Parlamentul European.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO