Retail&Agrobusiness

Ministrul Agriculturii Petre Daea: Irigarea unui milion de hectare va asigura României primul loc la producţia de porumb în Europa

Ministrul Agriculturii Petre Daea: Irigarea unui milion...

Autor: Raluca Nicolae, Mediafax

12.03.2019, 14:56 496

Irigarea unui milion de hectare va asigura României menţinerea primului loc la producţia de porumb în Europa, declarat ministrul Agriculturii Petre Daea, în Dolj. 

Petre Daea a analizat stadiul lucrărilor la reabilitarea amenajării de irigaţii Nadeia-Măceşu, o investiţie în valoare de 21.764.052,55 lei, a arătat un comunicat de presă al MADR.

”Am făcut un calcul care trebuie să ramână în mintea tuturor, a decidenţilor, a celor care se ocupă de acest domeniu şi care prin decizia lor dau viteză unui domeniu atât de necesar al agriculturii: România trebuie să ajungă să irige efectiv un milion ha de porumb, obţinându-se o producţie de 16 milioane de tone, ştiindu-se că România cultivă 2,5 milioane ha de porumb, pe celelalte suprafeţe neirigate să obţină 4-5 tone la hectar în condiţii grele de climă, realizează peste 23 de milioane de tone de porumb, astfel nu va părăsi niciodata locul I în Uniunea Europeană, îl ocupă de doi ani şi trebuie să-şi pastreze acest loc, pentru că are condiţii, are posibilităţi şi voinţa este la ea acasă, fermierii s-au dotat şi pot face face unor situaţii mai critice”, a spus ministrul Daea.

Referitor la infrastructura secundară a sistemului de irigaţii, ministrul a mai precizat că doreşte să realizeze organizaţii ale utilizatorilor de apa în aşa fel încât să se folosească apa.

”Paralel cu executarea lucrărilor de investiţii, noi suntem interesaţi şi acţionăm în această direcţie, pentru a realiza organizaţii ale utilizatorilor de apă, în aşa fel încât să se foloseasca apa. Fermierii trebuie să se organizeze şi să-şi realizeze sistemele de irigatii proprii, pe baza proiectelor pe care le pot lansa prin AFIR, în aşa fel încât să poată folosi toţi banii de la Uniunea Europeană, România dispune de o sumă de 435 milioane de euro destinată executării acestor lucrări foarte importante pentru ţară”, a mai adăugat Daea.

Până în acest moment s-au realizat lucrări în valoare de 14.011.518 lei, însemnând 64% din totalul lucrărilor prevăzute.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO