Retail&Agrobusiness

Ministrul agriculturii, Petre Daea: Plăţile pentru subvenţii agricole vor fi făcute după 16 octombrie

Ministrul agriculturii, Petre Daea: Plăţile pentru...

Autor: Departamentul Corespondenţi

28.09.2017, 16:12 139

„Este pentru prima dată când s-au depus cererile pentru subvenţii, an agricol 2017-2018, până la 15 mai. Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care am încheiat această operaţiune pe data de 15 mai. Celelalte ţări au solicitat prelungire. Noi am făcut acest lucru pentru a da posibilitatea ca începând de la 1 iulie până la 1 octombrie să putem realiza controalele în teren, iar acum, când vă vorbesc, se realizează ultimele operaţiuni în această porţiune administrativă, în această activitate de control, în aşa fel încât pe data de 16 octombrie să dăm drumul la plăţi. Pentru aceasta, pentru 16 octombrie avem banii în bugetul Ministerului Agriculturii. Prin rectificarea din Guvern ni s-a acordat întreaga sumă, în aşa fel încât să putem acorda subvenţii”, a declarat ministrul Petrea Daea.

Ministrul Petrea Daea a făcut anunţul în timpul unei vizite în judeţul Brăila, demnitarul adăugând că România stă foarte bine şi în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene pentru activităţi în zona rurală.

„Din FEGA, Fondul European din care se accesează sumele pentru plata pe suprafaţă, România a accesat din program 99,03%, fără precedent. Tot fără precedent este că am accesat de la Uniunea Europeană fondurile alocate României şi întrezărim ca până la sfârşitul anului, în agricultura ţării, să putem introduce sume de la Uniunea Europeană în valoare de 3,2 miliarde euro. Aceşti bani sunt destinaţi, pe de o parte, fermierilor, pe de altă parte, zonei rurale, în aşa fel satul românesc să fie altfel, în aşa fel încât randamentele la unitatea de suprafaţă în agricultură să crească ca să poată să beneficieze de câştiguri suplimentare şi un confort financiar rezonabil al fermierilor”, a spus Petrea Daea.

Petre Daea a participat, joi, la Târgul AgriCultura, care se desfăşoară de joi până duminică pe platforma complexului comercial Brăila Mall.

La eveniment participă peste 50 de firme cu activităţi în agricultură. Participanţii expun utilaje agricole şi instalaţii pentru irigat, material săditor, substanţe pentru fertilizarea şi protecţia plantelor şi tehnologii de ultimă generaţie.

De asemenea, la AgriCultura sunt prezenţi horticultori, cercetători, meşteşugari, dealeri de maşini de teren şi de transport mărfuri şi reprezentanţii asociaţiilor şi cooperativelor agricole, ai băncilor şi ai firmelor din domeniul HoReCa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO