ZF 24

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a anunţat că pregăteşte un program de finanţare de peste 1 miliard euro pentru susţinerea producătorilor români de hrană, în cadrul conferinţei Carmistin şi Asociaţia Fermierilor din România

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a anunţat că...

Autor: Robert Manea

07.02.2023, 18:55 361

Conferinţa “Contextul economic şi legislativ pentru dezvoltarea sectorului suinelor în România”, organizată de Carmistin şi Asociaţia Fermierilor din România, a propus o dezbatere privind necesitatea identificării de soluţii legislative şi financiare pentru a relansa industria producătoare de carne de porc în România, astfel încât producţia naţională să poată satisface necesarul de pe piaţa internă, iar ţara noastră, având o îndelungată tradiţie în această ramură zootehnică, să nu mai fie nevoită să importe în prezent carne de porc în valoare de sute de milioane euro anual.

Invitaţii - reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, fermierilor - mediul asociativ şi de afaceri -, cât şi reprezentanţii principalelor bănci din România interesate de finanţarea sectorului (BCR, CEC Bank, OTP Bank, EximBank, First Bank, Intesa Sanpaolo Bank, ING Bank, Garanti Bank, BERD şi Alpha Bank) au arătat faptul că, pentru relansarea industriei producătoare de carne de porc, sunt necesare eforturi comune şi o responsabilizare generală, inclusiv în ceea ce priveşte planul de investiţii necesar ţării noastre, care va însemna atât sprijin financiar european, guvernamental, cât şi sprijin bancar, pe lângă investiţiile asigurate de companii.

În context, ministrul Finanţelor, Dl.Adrian Câciu, a subliniat faptul că statul român va continua finanţarea sectorului suinelor prin programe consolidate, suplimentare celor din fonduri europene. A anunţat că actualele măsuri guvernamentale vor fi completate de noi iniţiative de finanţare, adaptate mai bine nevoilor pieţei interne. A transmis participanţilor să nu rateze momentul pe care România îl are în prezent din perspectiva posibilităţilor de finanţare, care trebuie concretizate în piaţă şi în evoluţia acesteia. Oficialul guvernamental a accentuat prioritizarea pieţei interne prin toate măsurile avute în vedere, inclusiv prin adaptarea regulilor europene în folosul industriei româneşti. În prezent, lucrăm la un program de finanţare de peste 1 miliard euro vizând susţinerea producătorilor români, în special partea de procesare hrană - de la procesarea cărnii de porc, la cea de pui dar şi lactate, astfel încât producătorii români să poată beneficia de costuri de producţie cât mai reduse”, a anunţat ministrul Finanţelor, în cadrul conferinţei.

Dl. Justin Paraschiv, preşedintele Grupului Carmistin, poziţionat în prezent între primii trei producători de carne din România, a adăugat, la rândul său: ”În ultimele două decenii, Grupul Carmistin a investit continuu în zootehnie, inclusiv în industria producătoare de carne de porc şi tocmai de aceea cred că România are un potenţial imens de a recupera şi chiar de a deveni lider european în sectorul agribusiness”.

Preşedintele Asociaţei Fermierilor din România, Dl. Daniel Botănoiu, a accentuat nevoia unei bune funcţionări a trinomului piaţă-asociere-finanţare, precizând că Industria mizează în continuare pe sprijinul Guvernului, astfel încât România, producătorul numărul 1 de porumb boabe din UE, să direcţioneze această recoltă în sectorul zootehnic naţional, iar producţia naţională de carne de porc să poată satisface necesarul de pe piaţa internă”. Preşedintele AFR a vorbit despre nevoia unor soluţii rapide şi concrete la problema incapacităţii producătorilor autohtoni de a se conforma cerinţelor impuse de marii retaileri, ceea ce duce la importul masiv de carne de porc, arătând că supermarketurile nu dispun de unităţi de procesare la standardele şi certificările internaţionale de calitate şi construcţii. Dl. Botănoiu a amintit că, în urmă cu 1 deceniu, România producea peste 6 milioane de porci, în vreme ce astăzi fermele stau închise pentru că nu au soluţii viabile de vânzare, iar abatoarele mici nu pot face faţă. A  concluzionat că soluţia o reprezintă dezvoltarea, pe plan naţional, a unor unităţi de abatorizare de mari capapacităţi.

Dr. Alexandru Nicolae Bociu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a rezumat felul în care instituţia pe care o conduce a gestionat pesta porcină africană în ultimii ani, arătând nivelul descendent al focarelor de la un an la altul, de la 9.000 în 2019, la 370 în prezent. Preşedintele ANSVSA a dat asigurări privind menţinerea activităţii în sector, cu obiectivul de a urmări diminuarea totală a efectelor unei astfel de epidemii pentru economie.

Dl. George Scarlat, preşedintele Comisiei pentru Agricultură, Industrie alimentară şi Dezvoltare Rurală din Senat, a vorbit despre reglementările legislative în domeniu, respectiv despre Legea Porcului, aprobată deja în Senat, şi despre importanţa legiferării în România a unui astfel de proiect, care va însemna predictibilitate şi reguli stricte.

Dl. Florin Ionuţ Barbu, preşedintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industria Alimentară şi Servicii Specifice, din Camera Deputaţilor, a întărit intervenţia privind necesitatea Legii Porcului şi a dat asigurări despre continuarea demersului legislativ în Camera Deputaţilor. ”Avem datoria să protejăm sectorul suin şi agricultura românească şi prin fiecare proiect legislativ suntem mai aproape de acest obiectiv. Interesul naţional trebuie să primeze”.

Dl. Antal Szabolcs Barabási, secretar de stat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a subliniat potenţialul de dezvoltare al pieţei de carne de porc, chiar dacă în prezent industria trece printr-o perioadă dificilă, şi despre nevoia urgentă a României de a investi în abatoare profesionale, de capacitate mare. Dl. Barabási a trecut în revistă programele oferite de MADR pentru redresarea şi susţinerea fermierilor români, dând asigurări despre continuarea finanţării sectoarelor vegetal şi zootehnic atât din fonduri europene, cât şi din bugetul naţional. A precizat, totodată, că programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie va avea o alocare de peste 359 milioane euro în acest an.

Dl. Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor, s-a referit în intervenţia avută, la felul în care România îşi poate recuceri piaţa internă, precizând că Avem nevoie de coerenţă şi predictibilitate, de un plan de ţară pentru sectorul agroalimentar, în care România poate deveni lider european. În acest moment, din păcate, procesatorii sunt nevoiţi să lucreze cu importuri, fiindcă trebuie să livreze calitate. Iar România poate ajunge să ofere produse la standarde europene prin investiţii  inteligent direcţionate. În rest, industria are oameni capabili, are soluţii, implicare şi experienţă. Din această sinergie - finanţare cu sprijinul autorităţilor locale şi centrale dar şi al sistemului bancar - vom putea readuce industria producătoare de carne de porc la nivelul extraordinar de altădată. În 5 ani, putem şi trebuie să ajungem la deficit zero pe balanţa agroalimentară.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO