Retail&Agrobusiness

Multinaţionalele din bere acuză după un declin de 9% al vânzărilor: „Statul a intervenit artificial în piaţa berii“

Multinaţionalele din bere acuză după un declin de 9%...

Autor: Ioana David

08.10.2014, 00:06 396
Vânzările de bere au scăzut cu 9% în primele şase luni ale acestui an, până la nivelul de 7,3 milioane de hectolitri, arată Asociaţia Berarii României care citează date ale com­pa­niei de cercetare Nielsen. Consumul de bere, care poate fi considerat un barometru pentru mersul economiei, a continuat tendinţa de scădere de anul trecut, iar evoluţia a fost pusă de reprezentanţii asociaţiei pe seama accizei ridicate şi a vremii nefavorabile.
 
„Până acum doi ani, evoluţia pieţei berii a fost corelată cu puterea de cumpărare a ro­mâ­ni­lor, piaţa reuşind la nivelul anului 2012 să îşi res­tabilească echilibrul. Din 2013 însă, cand sta­tul a intervenit artificial la nivelul pieţei berii prin creşterea accizei în lei cu 16%, con­ti­nuând în 2014 prin schimbarea cursului de schimb pentru calculul aceleiaşi taxe, acest echi­libru s-a rupt, piaţa berii reacţionând de atunci printr-o scădere accentuată şi continuă. În astfel de condiţii, orice alt factor conjunctural - cum a fost vremea capricioasă din vara aceasta - îşi pro­duce efectele mult mai pro­nun­ţat“, a spus Onno Rombouts, preşedinte al Aso­ciaţiei Berarii României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO