Nestlé, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria FMCG din lume, are fermieri locali de la care îşi achiziţionează materia primă pe piaţa din România, însă numărul lor este în scădere în ultimii ani, susţin reprezentanţii companiei.
„Mi se pare că România are un potenţial enorm pentru că avem foarte mult teren agricol de calitate şi se fac lucruri foarte bune aici. Avem fermieri din România de la care ne luăm materie primă, dar sunt din ce în ce mai puţini de la an la an. Uitându-mă înapoi la acum cinci ani, de exemplu, sunt mai puţini şi la materii prime şi la materiale – cum ar fi, de exemplu, hârtia pentru ambalaje. Nu aş şti să spun care este motivul”, a spus Irina Siminenco, corporate affairs manager, Nestle România, în cadrul unui eveniment organizat de companie la Poiana Braşov.
Compania a implementat la nivel global un program de agricultură regenerativă în care încearcă să achiziţioneze un anumit procent din materia primă din surse durabile şi care să provină din agricultură regenerativă.
„Toate investiţiile în aceste sisteme nu sunt mici, vorbim şi de o schimbare de mentalitate, dar şi de echipamente propriu-zise şi de modul în care se face agricultură la noi. Revenim la tradiţii”, a mai spus Irina Siminenco.
Nestlé şi-a stabilit obiectivul de a creşte vânzările produselor sale mai nutritive cu 20-25 de miliarde de franci elveţieni (echivalent cu 21-26 miliarde euro) până în 2030. În 2023, 59% din vânzările nete, excluzând PetCare, au provenit din produse mai nutritive (conform cu criteriile independente Health Star Rating, recunoscute la nivel global) şi produsele destinate nevoilor nutriţionale speciale (cum ar fi alimentele pentru bebeluşi, suplimentele alimentare de vitamine şi minerale şi nutriţia medicală).
„Ne-am luat acest angajament de a creşte vânzările produselor mai nutritive până în 2030. Când spunem mai nutritive ne referim la produsele din categoria „bune pentru tine zilnic”. Momentan, la nivel global, suntem la 59% din totalul vânzărilor din tot portofoliul”, a spus Nicoleta Tupiţă, dietetician şi manager nutriţie Nestlé România, Bulgaria şi Ţările Adriatice.
Nestlé România a avut o creştere organică a vânzărilor de 18,8% în 2023 faţă de anul precedent, conform informaţiilor transmise de companie. La nivel de grup, creşterea organică a Nestlé a atins 7,2%. Vânzările totale raportate au fost de 93,0 miliarde CHF (peste 94 mld. euro), o scădere de 1,5% (în 2022 grupul a avut vânzări de 94,4 miliarde CHF).
Nestlé este unul dintre cei mai importanţi jucători din industria FMCG din lume, fiind activ pe mai multe segmente ale pieţei de bunuri de larg consum, de la hrană pentru animale, la cafea şi de la dulciuri la alimente pentru copii. Printre brandurile din portofoliul grupului se numără Nescafé, Nespresso, KitKat, Joe, After Eight, Maggi, Purina sau NAN. Compania este prezentă în 189 de ţări din întreaga lume şi are peste 300.000 de angajaţi. Sediul principal al Nestlé se află în Vevey, Elveţia, unde compania a fost fondată în urmă cu mai bine de 150 de ani.