Retail&Agrobusiness

„Noi exportăm cereale, dar nu suntem în stare să livrăm alimente procesate“

Fabrica ridicată de la zero de grupul Olympus reprezintă o investiţie de 75 de milioane de euro

Fabrica ridicată de la zero de grupul Olympus reprezintă o investiţie de 75 de milioane de euro

Autor: Mădălina Panaete

26.08.2014, 20:11 360

♦ Producătorii de carne de pasăre, dulciuri şi băuturi sunt cei mai mari exportatori de alimente procesate, însă niciuna dintre aceste companii nu se află în top 100 cei mai mari exportatori din România ♦ Cel mai mare exportator de alimente face în jur de 40 de milioane de euro din livrările externe.

Fabrica de Lapte Braşov, produ­că­torul lactatelor Olym­pus, ocupă primul loc în topul celor mai mari exportatori de alimente pro­cesate, într-o ierar­hie domi­nată de produse din carne, dulciuri şi băuturi răcori­toare, arată o analiză a ZF pe baza da­telor de la INS.

ZF a extras companiile producătoare de alimente din top 1.000 cei mai mari expor­tatori din România. INS a furnizat numai topul exportatorilor nu şi valoarea pro­duselor trimise peste graniţe de producători.

Producătorul Olympus se află pe locul 174 în ierarhia celor mai mari exportatori din România, iar ZF estimează valoarea exporturilor Olympus la 35-50 mil. euro pornind de la informaţiile comunicate oficial de companie, care arată că 75% din pro­duc­ţie merg la extern. Olympus a avut anul trecut afaceri de 55 mil. euro.

Alimentele procesate sunt astfel departe de valoarea exporturilor realizate de producătorii de cereale, de exemplu. Acest lucru arată că România preferă să exporte ma­terie primă şi nu branduri şi că din această cauză nu suntem un jucător im­portant pe piaţa produselor procesate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO