Retail&Agrobusiness

O nouă fabrică de biciclete în Timişoara. Nemţii de la Corratec au cumpărat fabrica de antene din oraş şi încep din 2022 producţia a 300.000 de biciclete pe an

O nouă fabrică de biciclete în Timişoara. Nemţii de...

Autor: Cristina Roşca

24.11.2021, 10:59 2953

Grupul german Corratec a cumpărat o fabrica din Timişoara şi va începe în 2022 producţia de biciclete în oraşul de pe Bega. Planul este ca anual să se realizeze 300.000 de unităţi, iar în primii doi ani să fie angajaţi 300 de oameni.

Primarul oraşului Dominic Fritz a anunţat investiţia şi cifrele pe Facebook şi a menţionat că este vorba de fosta fabrică a Kathrein. Compania germană deţinea o fabrică de antene în oraş, dar în 2019 operaţiunile Kathrein au fost cumpărate de Ericsson.

Subsidiara locală a gigantului suedez Ericsson, unul dintre cei mai mari furnizori globali de echipamente şi servicii pentru operatorii de telecom, va ajunge la 5.000 de angajaţi după integrarea fabricii de antene din Timişoara a grupului german Kathrein, devenind astfel a doua cea mai mare operaţiune din Europa a companiei, după Suedia, anunţau acum doi ani oficialii companiei.

„Este un semnal puternic faptul că producătorul de biciclete Corratec a ales Timişoara pentru extinderea investiţiilor pe care le are în Europa. M-am întâlnit anul acesta cu ei de două ori, când firma – o afacere de familie din Germania – încă era indecisă între mai multe oraşe din Europa. Le-am spus despre transformarea oraşului ca hub de producţie şi dezvoltare în domeniul velo şi mobilitate verde (...)”, a spus Dominic Fritz pe Facebook.

El face referire la faptul că în Timişoara mai există două unităţi de producţie de biciclete ale companiei SMW, dintre care una deschisă în această toamnă, conform celor mai recente date ZF. Ambele livrează toată producţia către Decathlon.

„Finalizăm la sfârşitul anului, prin intermediul partenerilor nostri de la SMW, o fabrică de biciclete amplasată în sudul Timişoarei. Obiectivul este să producem în această fabrică 1,2 milioane de biciclete în 2022”, spuneau recent reprezentanţii Decathlon.

Conform datelor ZF, francezii colaborau deja - înainte de inaugurarea din 2022 - cu două fabrici locale în privinţa producţiei de vehicule pe două roţi, una dintre ele fiind SMW care avea deja o unitate în acelaşi oraş. O alta era o fabrică în Reşiţa.

România este al şaselea cel mai mare angajator din Europa pentru producţia de biciclete şi părţi componente. Peste 2.700 de oameni lucrează în domeniu, conform raportului European Mobility Atlas 2021. În regiune, România este a doua cea mai importantă piaţă, depăşită doar de Polonia, conform aceleiaşi surse.

„Spre deosebire de alte industrii, producţia de biciclete continuă să crească. Vânzările sunt susţinute în special de biciclete electrice“, conform aceleiaşi surse.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO