Retail&Agrobusiness

Operaţiune a Direcţiei Generale a Vămilor pentru depistarea celor care comercializează produse accizabile din tutun online

Operaţiune a Direcţiei Generale a Vămilor pentru...

Autor: Alexandru Nanu

30.08.2021, 09:31 120

Direcţia Generală a Vămilor (DGV) a desfăşurat în colaborare cu Poliţia Română acţiuni specifice cu scopul identificării persoanelor care comercializează tutun prin intermediul platformelor online, conform unui comunicat recent al instituţiei.

"Având în vedere analizele efectuate de structurile specializate ale Direcţiei Generale a Vămilor în ceea ce priveşte combaterea traficului ilicit cu produse din tutun s-a constatat că, în ultima perioadă, s-a înregistrat o creştere a anunţurilor de vânzări online de produse din tutun", potrivit unui comunicat al DGV.

Ţinând cont de aceste aspecte Direcţia Generală a Vămilor anunţă că a luat mai multe măsuri, printre care:

  • a desfăşurat în colaborare cu Poliţia Română acţiuni specifice cu scopul identificării persoanelor care comercializează tutun prin intermediul platformelor online;
  • a notificat operatorii economici, care activează în zona vânzărilor online, să aibă în vedere restricţionarea publicării/stergerea anunţurilor ce au ca subiect vânzarea de tutun tăiat/ mărunţit/ tocat prin intermediul platformelor de vânzări.

Astfel, Direcţia Generală a Vămilor doreşte să readucă în atenţia opiniei publice, dar şi operatorilor economici care activează în domeniul vânzărilor online, referitor la următoarele prevederi legale:

  • prevederile articolului 452 alin. (1) lit. (h) din Cap. IV, Titlul VIII al Legii nr. 227/2015, referitoare la deţinerea, producţia, marcarea şi eliberarea pentru consum a produselor din tutun „detinerea de către orice persoană în aƒara antrepozitului ƒiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, ƒără a ƒi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje ƒalse peste limita a 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de ƒoi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de ƒumat, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi ƒermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri” constituie infracţiune şi este pedepsită conform aceluiaşi articol, alin. (2) lit. (b) cu închisoare de la un an la 5 ani.
  • prevederile articolului 341 din Legea nr. 227/2015, definesc persoana plătitoare de accize ca fiind orice persoană care avea cunoştinţă sau care ar fi trebuit să aibă cunoştinţă în mod normal de caracterul neregulamentar al ieşirii de produse accizabile dintr-un antrepozit, precum şi persoana care determină eliberarea pentru consum.
  • conform prevederilor art. 452 alin. (1) lit. h) din Cap. IV, Titlul V , Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege că prin producerea şi/ sau comercializarea ilicită de tutun mărunţit pentru fumat sunt întrunite elementele săvârşirii unei infracţiuni.
  • prevederile art. 48 alin. (1) din Codul Penal actualizat, referitoare la instituţia complicităţii, şi anume: „Complice este persoana care, cu intenţie, înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală”.
  • conform prevederilor art. 270 alin (3) din Secţiunea 1 Infracţiuni, Titlul XII al Legii nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, actualizată, sunt asimilate infracţiunii de contrabandă şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi activităţile de colectare, deţinere, producere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere şi vânzare a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO