Retail&Agrobusiness

Paradoxal: Un român plăteşte pe lapte la fel de mult ca un neamţ sau un francez, deşi câştigă de 5-6 ori mai puţin. „În România nu există un sistem inte­grat ca în alte ţări. Acolo, fer­mie­rul este cel care de­ţine terenul, deţine va­cile şi tot el pro­duce”

Autor: Cristina Roşca

05.03.2017, 08:00 566

Lactatele, brânzeturile şi ouăle costă în România puţin mai mult decât în Germania şi aproape la fel ca în Franţa, deşi salariul mediu local de nici 450 de euro net lunar este de 5-6 ori mai mic decât în cele două ţări din Occident. Astfel, un litru de lapte la supermarket în România ajunge la 0,8-0,9 euro, apropiat de preţul din Germania sau Franţa. Preţul la aceste produse reprezintă peste 90% din media UE, deşi salariul mediu net lunar din România este al doilea cel mai mic după cel din Bulgaria, potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat.

„Principalul motiv pentru aceas­tă situaţie este fap­tul că în România nu există un sistem inte­grat ca în alte ţări. Acolo, fer­mie­rul este cel care de­ţine terenul, deţine va­cile şi tot el pro­duce. De cele mai multe ori, micii fermieri de afară se unesc în cooperative şi îşi realizează propriile produse. Astfel, capătă mai multă forţă în negocierile cu retaileriiî, explică Radu Timiş, antreprenorul care controlează businessul Cris-Tim, una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale româneşti. Principalul său business este în domeniul producţiei de mezeluri, însă el are şi operaţiuni pe piaţa lactatelor unde este prezent cu brandul Mândruţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO