Retail&Agrobusiness

Parlamentarii USR cer interzicerea ţigărilor electronice şi a dispozitivelor care încălzesc tutunul

Liderul pieţei de ţigarete, British American Tobacco, a avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată pe două entităţi (BAT Trading şi British American Tobacco Romania Investment) de 8,4 miliarde de lei, în creştere cu 11% faţă de anul 2015, arată datele ZF pe baza informaţiilor de la Ministerul de Finanţe.

Liderul pieţei de ţigarete, British American Tobacco, a avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată pe două entităţi (BAT Trading şi British American Tobacco Romania Investment) de 8,4 miliarde de lei, în creştere cu 11% faţă de anul 2015, arată datele ZF pe baza informaţiilor de la Ministerul de Finanţe.

Autor: Georgiana Mihalache

13.04.2018, 00:08 832

În expunerea de motive a parla­mentarilor care au semnat proiectul legislativ se arată că România este printre primele pieţe din lume unde au fost testate dispozitive de consum de tutun fără ardere.

Un proiect de lege al parla­mentarilor opoziţiei ur­mă­­reşte interzicerea ţigă­­rilor elec­tronice şi a dis­po­zi­tivelor care încăl­zesc tu­tunul, pe fondul lipsei unor studii ştiinţifice care să susţină că aceste noi forme de fumat sunt sănătoase.

În expunerea de motive a parla­mentarilor care au semnat proiectul legislativ se arată că România este printre primele pieţe din lume unde au fost testate dispozitive de consum de tutun fără ardere. Ziarul Financiar a scris recent despre miza din spatele noilor dispozitive de tip iQOS sau glo, în cazul cărora accizele sunt de patru ori mai mici faţă de ţigările clasice, iar produsele pot fi consumate oriunde, inclusiv în spaţii publice închise.

„Ţigările electronice şi dispozitivele ce încălzesc tutunul nu ard materia vegetală, ci produc aerosoli. Drept urmare, nu este interzis consumul acestora în spaţii publice, conform legislaţiei în vigoare. Necunos­când impactul pe care aceste produse îl pot avea asupra sănătăţii consumatorilor sau al persoanelor din jur este necesară extinderea sensului legii pentru inter­zicerea acestor produse în spaţii publice închise, mijloace de transport în comun, locuri de joacă şi instituţii sani­tare sau de înăţământ“, se arată în ex­pu­nerea de motive a iniţiativei legislative.

Parlamentarii care au venit cu acest proiect vor să includă sub termenul de „fumat“ inhalarea involuntară a fumului re­­zultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete, ţigări de foi, cigarillos şi pipe, precum şi inhalarea involuntară a aero­so­lilor rezultaţi în urma vaporizării sub­stan­ţelor cu dispozitive electronice de tip ţi­ga­re­tă electronică sau al dispozitivelor ce în­călzesc tutunul. În expunerea de motive, parlamentarii opoziţiei au adăugat că România este o „piaţă de desfacere pro­fi­tabilă pentru ţigările electronice“, însă au atras atenţia că aceste dispozitive pot fi la fel de nocive precum cele tradiţionale.

Iniţiativa depusă la Senat, în calitate de primă cameră sesizată, este semnată de 23 de parlamentari ai USR, PNL, UDMR şi câţiva independenţi.

Şi Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a propus interzicerea utilizării în spaţiile publice a ţigărilor electronice, prin aplicarea unor măsuri similare modului în care sunt consumate cele clasice.

Ţigările clasice au fost interzise în res­ta­­­urante sau cluburi, însă posesorii de dis­po­­zitive care încălzesc tutunul pot fuma oriunde. În timp ce acciza plătită de jucătorii din industria tutunului pentru o ţigară clasică, ce necesită ardere, este de 0,43 lei pe ţigaretă, în cazul unei ţigări care se încălzeşte prin dispozitive precum iQOS sau glo acciza este de patru ori mai mică, respectiv 0,11 lei pe unitate.

„Nu există niciun fel de cercetare fundamentată ştiinţific care să ateste că aceste dispozitive prezintă un pericol mai mic pentru sănătate decât produsele clasice din şi cu tutun. De aceea, nu există mo­tive întemeiate ca în acest moment sta­tul român să colecteze diferenţiat accize pen­tru ţigaretele clasice şi dispozitivele de fu­mat nou lansate pe piaţă“, potrivit ex­pu­nerii de motive a proiectului.

Producătorii de ţigarete sunt printre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. În 2016, valoarea accizelor colectate a depăşit pragul de 2 miliarde de euro, dublu faţă de nivelul din 2008, după cum arată datele Comisiei Europene, această sumă fiind strânsă aproape în exclusivitate prin vânzarea de ţigarete tradiţionale.

Cei mai mari cinci jucători din industria tutunului au avut în 2016 o cifră de afaceri cumulată de 15,3 mld. lei, în creştere cu 10% faţă de 2015, în pofida faptului că s-a interzis fumatul în spaţiile publice din România. Profiturile cumulate ale celor mai mari producători de ţigarete au crescut, ajungând la un total de 1 mi­liard de lei în 2016, în creştere cu 65% faţă de anul 2015.

Liderul pieţei de ţigarete, British Ame­rican Tobacco, a avut anul trecut o cifră de afaceri cumulate pe două entităţi (BAT Trading şi British American To­bacco Romania Investment) de 8,4 mld. lei.

În creştere cu 11% faţă de anul 2015, arată datele ZF pe baza informaţiilor de la Ministerul de Finanţe.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO