Retail&Agrobusiness

Persoanele înstărite tind să cheltuiască un procent mai mare din venituri pe alimente. În România un sfert din bani merg pe mâncare Mâncarea „costă“ mai mult pentru cei săraci: românii, un popor cu venituri mai reduse, alocă 25% din bani pe alimente, mai mult decât suedezii, danezii sau nemţii

Analiză a Our World in Data, pe baza statisticilor Serviciului de Cercetare Economică al Departa­mentului Agriculturii al SUA (ERS)

Analiză a Our World in Data, pe baza statisticilor Serviciului de Cercetare Economică al Departa­mentului Agriculturii al SUA (ERS)

Autor: Florentina Niţu

10.05.2025, 11:14 321

Pe măsură ce veniturile cresc, pon­derea cheltuielilor pentru alimente în bugetul total scade, chiar dacă valoarea absolută a acestor cheltuieli poate creşte. În ţările dezvoltate, unde cheltuielile totale de consum depăşesc 10.000 de dolari pe persoană pe an, suma alocată pentru alimente este de peste 2.000 de dolari anual.

Cu toate acestea, ponderea alimentelor în bugetul total rămâne mică, adesea sub 10%. În schimb, în ţările mai sărace, unde cheltuielile totale pe cap de locuitor sunt sub 5.000 de dolari anual, oamenii cheltuiesc în medie sub 1.000 de dolari pe alimente pe an, la jumătate. Totuşi, această sumă reprezintă un sfert sau chiar mai mult din bugetul lor anual, arată o analiză a Our World in Data, pe baza statisticilor Serviciului de Cercetare Economică al Departa­mentului Agriculturii al SUA (ERS).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro