• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
Retail&Agrobusiness

Petre Daea: Temperaturile sunt scăzute, dar nu există pierderi la culturile mari

Petre Daea: Temperaturile sunt scăzute, dar nu există pierderi la culturile mari

Autor: Ana Petrescu

28.02.2018, 16:31 103

"Harta ţării arată, cu mici excepţii, că România este acoperită de zăpadă. Temperaturile scăzute sunt o problemă, dar acum culturile sunt acoperite de zăpadă, iar pragul de afectare, de îngheţ a nodului de îngheţ, spre exemplu la grâu, este undeva pe la -20 de grade. Încă n-avem această temperatură şi sperăm nici să nu fie. Până la această dată nu există pierderi la cultura mare, la grâu, la orz, la secară, la orzoaica de toamnă. Nu ştim ce va fi de aici încolo", a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MADR.

El a adăugat că zăpada este chiar un plus pentru zonele în care era deficit de umiditate, respectiv în partea de sud a ţării unde umiditatea s-a refăcut, iar "solul a ajuns la capacitatea de câmp".

În ceea ce priveşte pomicultura şi viticultura, ministrul Agriculturii a precizat că lucrurile ar putea deveni problematice, dar momentan nu se poate face o evaluare precisă a situaţiei din cauza condiţiilor de iarnă.

"Am făcut determinări în pomilcultură, pe fiecare zonă în parte, pe fiecare specie, pe fiecare soi. Sunt semne de întrebare la piersici, în zona Dobrogei, dar atenţie, nu le putem ştii acum până nu facem secţiune prin mugur, iar această secţiune nu se face acum. În momentul în care îşi reia vegetaţia, putem determina cu specialişti dacă este vreun efect negativ. Dar, la această dată, sunt ceva semne de întrebare, în partea de nord, în Iaşi, la viticultură, însă viticultorii aşteaptă să vadă despre ce e vorba şi prin foarfecă, prin echilibrul de muguri, stabilesc ceea ce din punct de vedere tehnic este necesar şi să echilibreze rodul în aşa fel încât producţia să îl satisfacă", a explicat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a anunţat, miercuri, că perioada în care fermierii pot depune cererile pentru a primi subvenţiile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (1 martie-15 mai) nu va fi prelungită. Acesta a făcut apel la primarii din România să ofere sprijin fermierilor în depunerea cererilor.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9461
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9454
Azi: 4.7286
Diferență: -0,291
Ieri: 4.7424
Azi: 5.7088
Diferență: -0,7597
Ieri: 5.7525
Azi: 4.9311
Diferență: -0,3133
Ieri: 4.9466