• Leu / EUR4.9221
  • Leu / GBP5.6028
  • Leu / USD4.5466
Retail&Agrobusiness

Poliţiştii iau cu asalt instituţiile publice din agricultură. Cine l-a înlocuit pe Mihai Moraru la şefia Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, care dă bani europeni fermierilor pentru investiţii în agrobusinessul rural

Poliţiştii iau cu asalt instituţiile publice din agricultură. Cine l-a înlocuit pe Mihai Moraru la şefia Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, care dă bani europeni fermierilor pentru investiţii în agrobusinessul rural

Autor: Florentina Niţu

30.12.2021, 16:54 9168

Dorin Dumitru Opreanu (PNL), fost poliţist, este noul director general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în locul lui Liviu Mihai Moraru, care a fost la conducere începând din luna iunie a anului 2020, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Agenţiei. El a fost numit prin ordin de ministru de către Adrian Chesnoiu (PSD), ministrul care a preluat portofoliul Agriculturii în la finalul lunii noiembrie a acestui an. Chesnoiu a fost şi el poliţist, lucrând ca ofiţer specialist la Ministerul de Interne pe investigarea fraudelor.

„Este o decizie de management pe care o respect. Momentan sunt în concediu, dar voi rămâne în agenţie, unde mi-am început cariera în urmă cu 16 ani”, a spus Mihai Moraru, fostul director general al AFIR, contactat de ZF.

Adrian Chesnoiu a fost şi el la conducerea AFIR în perioada februarie 2017 – mai 2020. În noiembrie 2019, când a fost numit ministru al Agriculturii Adrian Oros (PNL), acesta l-a detaşat în mai multe judeţe, iar Chesnoiu şi-a recuperat funcţia în instanţă şi ulterior s-a suspendat din funcţie. Apoi, a ajuns preşedintele Comisiei pentru Agricultură şi Industria Alimentară din Camera Deputaţilor.

Opreanu este din Constanţa, unde este şi consilier judeţean PNL, şi anterior a fost director general adjunct plăţi şi administrativ în cadrul AFIR, funcţie pe care a preluat-o în octombrie 2019. Însă, el şi-a început activitatea în AFIR în 2013, pe poziţia de consilier la serviciul de verificare cereri de plată la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Constanţa, potrivit informaţiilor publicate în CV-ul acestuia.

Noul şef al AFIR a urmat Facultatea de drept a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti în perioada 1999 - 2003, dându-şi licenţa în ştiinţe juridice. Aceeaşi facultate, cu licenţă tot în ştiinţe juridice, a absolvit-o şi Adrian Chesnoiu, doar că el a fost în generaţia 2001 – 2005, conform datelor din CV-ul său. De asemenea, ambii au un masterat la Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, urmat în perioada 2005 – 2007. Dorin Dumitru Opreanu a absolvit Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale, iar Chesnoiu Investigarea Fraudelor.

Ulterior, în perioada 2009 – 2012, Opreanu a urmat şi Facultatea de Management Turistic şi Comercial în Constanţa la Universitatea Creştina „Dimitrie Cantemir” şi are un masterat în Administrarea afacerilor în comert şi servicii, obţinut la aceeaşi universitate, conform datelor din CV-ul său.

Acesta şi-a început cariera în 2003 la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, unde a stat aproape trei ani, iar ultima funcţie a fost de subinspector - ofiţer operativ, conform datelor din CV-ul său. Apoi, în perioada 2008 – 2009 a fost director executiv al agenţie de selecţie şi plasare a forţei de muncă Smart Interim din Constanţa, deţinută de Daniel Turcu, un om de afaceri cu mai multe businessuri în judeţul Constanţa, care la fostele alegeri, din 2018, a candidat pentru funcţia de primar, din partea PMP, la primăria din Năvodari. Apoi, el a fost un an şi jumătate şef de birou al Biroului de Asigurare a Sistemului de Management Integrat din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) din Constanţa.

După aceea, el a fost director general, din iulie 2011 până în februarie 2013, al companiei Smart Ink, cu cod CAEN de activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, deţinută de Mariana Lidia Turcu, care, de asemenea, are mai multe businessuri şi în unele este asociată cu Daniel Turcu.

Din 2013 el şi-a început cariera în AFIR, dar curios este faptul că a devenit director al Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din Constanţa în martie 2017, la nici o lună după ce Adrian Chesnoiu a devenit director general al AFIR.

În declaraţia de avere, Opreanu a spus că a dat un împrumut în nume personal firmei Smart Development, deţinută de Mariana Pârvu, în valoare de 91.600 de lei. Din funcţia de director general adjunct al AFIR el a obţinut anul trecut un venit mediu de 12.872 de lei, însă nu este precizat în declaraţia de avere dacă este brut sau net. Venitul anual încasat în calitate de consilier judeţean a fost de 2.190 de lei.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9221
Diferență: 0,3896
Ieri: 4.9030
Azi: 4.5466
Diferență: 1,1795
Ieri: 4.4936
Azi: 5.6028
Diferență: 0,4122
Ieri: 5.5798
Azi: 4.8998
Diferență: 0,1492
Ieri: 4.8925