Retail&Agrobusiness

Povestea fabricii Timişoreana, prima fabrică de bere din România

Fabrica de bere Timişoreana are o istorie de aproape 300 de ani, dar a fost modernizată cu mai mult de 50 mil. euro de către SAB Miller, care a păstrat şi clădirile vechii fabrici.

Autor: Mădălina Panaete

26.03.2017, 09:58 4374

Povestea fabricii Timişoreana a început acum aproape 300 de ani, iar astăzi pune pe rafturi cel mai vândut brand de bere din România.

Timişoreana, cea mai veche fabrică din România şi una dintre cele trei unităţi deţinute de Ursus Breweries, produce în prezent circa 2,6-2,7 milioane de hectolitri de bere anual, ceea ce înseamnă peste 16% din producţia locală anuală estimată la peste 16 milioane de hectolitri bere, conform calculelor ZF pe baza datelor furnizate de companie şi informaţiilor din piaţă. Fabrica este cel mai bun exemplu despre cum tehnologia a avansat în industria berii, având în vedere că peste pereţii unităţii au trecut aproape 300 de ani de istorie. Unitatea a fost înfiinţată în anul 1718 şi a fost preluată de gigantul sud-african SABMiller în 2001. De atunci, SABMiller a investit peste 50 de milioane de euro în fabrică, conform celor mai recente date.

„Fabrica are o capacitate tehnică de circa 3 milioane de hectilitri de bere pe an. În prezent, gradul de utilizare este de 2,6-2,7 milioane de hectolitri anual. În fabrică pro­ducem 11 branduri printre care Timişoreana, Ursus, Grolsch sau Stejar”, spune Eduard Polschi, directorul fabricii Timişoreana. Fabrica dă şi numele celui mai vândut brand de bere din România, Timişoreana, care are o cotă de piaţă de circa 15%, conform celor mai recente date de la compania de cercetare de piaţă Canadean.

Martore ale istoriei de aproape 300 de ani a fabricii stau două corpuri de clădire renovate şi câteva dintre echipamente folosite de-a lungul timpului în fabrică. Printre ele se află şi staţia de culturi pure (de înmulţire a drojdiei), maşina de scos dopuri, cea de parafinat, care avea grijă ca berea să nu curgă din butoaie, sau maşina de curbat doage. Una dintre clădirile care stau şi acum în picioare era pe vremuri clădirea vămurilor, unde la parter funcţiona şi o berărie. Cealaltă este prima clădire a fierberii, care datează de la circa 1718 şi care a funcţionat până în 1962. Fabrica a fost ridicată de Prinţul Eugen de Savoia, printre principalele motive ale acestei decizii fiind faptul că armata austriacă nu era obişnuită cu apa din Timişoara.

„Gardianul” fabricii este Muki, loco­motiva care livra timişorenilor berea realizată în fabrică şi aducea înapoi butoaiele goale. Locomotiva este echivalentul de astăzi al tirurilor care încarcă berea zilnic din fabrică şi o livrează către magazinele din toată ţara. De altfel, lângă clădirile vechi de aproape 300 de ani stă colosul industrial care realizează peste 700.000 de litri de bere zilnic, conform calculelor ZF. Fabrica nu funcţionează la capacitate maximă pe tot parcursul anului, având în vedere că consumul de bere este unul sezonier în România.

După ce treci de primele clădiri ale fa­bricii începe să se simtă mirosul de bere. În pre­zent, berea se produce într-o fabrică mo­dernă, la baza reţetei Timişoreana stând însă aproape 300 de ani de istorie. Primul contact cu mediul de producţie este secţia de fierbere, unde faci cunoştinţă şi cu princi­pa­lele ingrediente ale berii: malţ, hamei şi drojdie.

Malţul se macină, se amestecă cu apă şi se trans­formă în plămadă. Acest „ingredient” se filtrează şi se transformă în must dulce, care apoi se amestecă cu hameiul, ingredientul care oferă practic gustul amărui specific berii. Ul­terior, se adaugă drojdia. Fermentarea şi maturarea sunt următorii paşi prin care trece berea.

Însă, pentru ca produsul să ajungă în ul­tima fază, este necesară filtrarea, care înseam­nă practic eliminarea particulelor so­lide, adică drojdia. Mirosul ingredientelor berii se simte în toată fabrica, iar sunetul care se aude continuu este cel al licorii care aleargă prin ţevi şi tancuri până la staţia de îmbuteliere.

Fabrica din Timişoara produce bere în toate cele patru tipuri de ambalaje: sticlă, PET, doze şi butoaie. Linia de sticlă umble 24.000 de recipiente pe oră, cea de doze circa 50.000, în timp ce cea de PET 20.000.

Ursus Breweries mai deţine alte două fabrici, la Braşov şi Buzău, şi a ales să producă brandurile din portofoliu în toate fabricile. Astfel, berea Timişoreana nu este produsă doar la Timişoara. După aproape 300 de ani de istorie, fabrica Timişoreana va trece, după „ocupaţie” austriacă, română şi sud-africană, sub umbrela japonezilor. Activele Ursus Breweries, cel mai mare producător de bere de pe plan local, sunt pe cale să intre în portofoliul grupului japonez Asahi. Ursus Breweries a terminat anul 2015 (ultimele date disponibile) cu  o cifră de afaceri de 1,58 mld. lei (355 mil. euro) şi un profit de 44 mil. lei (circa 10 mil. euro).  Conform datelor furnizate anterior de companie, fiecare a treia bere din România este produsă şi vândută de Ursus Breweries.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO