Retail&Agrobusiness

Cum se prefigurează sectorul agricol în 2023, după un an atipic şi dificil pentru fermieri. CEO Holde Agri Invest: vremea a fost destul de bună, semnele sunt bune, din punctul acesta de vedere există ceva optimism. În ceea ce priveşte preţurile, avem un pesimism acut în continuare

Cum se prefigurează sectorul agricol în 2023, după un...

Autor: Cristina Bellu

19.05.2023, 16:05 587

Jucătorii din sectorul agricol din România s-au confruntat în 2022 cu o serie continuă de provocări venite pe de-o parte din creşteri ale costurilor pentru energie, combustibil şi îngrăşăminte, iar pe de altă parte din scăderea preţului la cereale şi imposibilitatea valorificării produselor cu o marjă de profit cel puţin acceptabilă.

Războiul din Ucraina şi ulterior deschiderea Coridoarelor Solidarităţii de către Uniunea Europeană au generat probleme pe lanţurile de aprovizionare şi o suprasaturare a pieţei europene. În acest context, fermierii au experimentat dublarea preţurilor tuturor inputurilor agricole, dar şi fluctuaţii extrem de mari ale preţului cerealelor. În plus, nici vremea nu a fost de partea fermierilor, anul 2022 fiind unul secetos, iar recolta slabă, arată o analiză a Impetum Group pentru CONFIDEX S2 2023 despre aşteptările de la economia românească, dar şi despre starea sectorului agricol.

“Fermierii sunt conştienţi că fluctuaţiile pe parcursul unui an sunt normale în acest domeniu, şi asta în ceea ce priveşte preţurile cerealelor şi producţia la hectar, fără să fie vorba însă despre impredictibilitate”, spune Liviu Zăgan, CEO al Holde Agri Invest, companie românească care exploatează terenuri agricole

El precizează că războiul din Ucraina a influenţat foarte mult sectorul, lucru care s-a văzut şi în fluctuaţiile de preţ, care au fost neobişnuit de mari sau mai mari decât în ultimii ani.

“Sunt mulţi factori care influenţează preţurile din agricultură, este o piaţă globală. Agricultura se face pe diferite continente, nici măcar nu se recoltează peste tot în acelaşi timp. Dar mai sunt şi alţi factori care pot influenţa, precum tipul de culturi şi dinamica fiecăreia. Noi, la Holde Agri Invest, mergem pe nişte strategii pe termen lung de valorificare a produselor, în privinţa mixului de culturi, în ceea ce priveşte depozitarea sau irigaţiile. Credem că în acest fel putem să ne asigurăm o profitabilitate bună”, explică Liviu Zăgan.

Raportându-se la starea vremii, care a fost destul de bună anul acesta, Liviu Zăgan consideră că acest lucru reprezintă un semn de optimism, însă în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, rămâne un pesimism acut în continuare.

“Lumea este foarte sensibilă acum, deci din punctul acesta de vedere nu m-aş baza foarte mult pe optimismul sau pesimismul celor din sector. Avem o situaţie de conjunctură, de moment.”

În urmă cu mai puţin de un an, Roca Investments, parte a Impetum Group, lansa un nou pilon strategic de investiţii - holdingul de agricultură ROCA Agri RDF.

„Ca în orice alt sector de activitate, şi poate mai mult în agricultură decât în alte domenii, fluctuaţiile şi imprevizibilul fac parte din normalitatea business-ului. Investim în continuare în sectorul agricol, în ciuda fluctuaţiilor din ultimul an şi a crizei prin care trece domeniul. Ca antreprenor am trecut prin diverse crize şi cred că aceasta, ca şi multe alte, nu este insurmontabilă.”, spune Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.

În anul 2022, economia României a crescut cu 4,8% faţă de 2021, conform datelor INS. La creşterea PIB au contribuit comerţul, serviciile, construcţiile, în timp ce agricultura şi industria au avut o contribuţie negativă (-0,5%), ca urmare a scăderii volumului lor de activitate cu 11,6%, respectiv 2,3%. Ponderea agriculturii în PIB a rămas neschimbată în 2022 faţă de 2021, respectiv 4,5%.

Iniţiat la scurt timp după debutul pandemiei, CONFIDEX măsoară încrederea managerilor români în economia actuală şi are scopul de a crea repere concrete şi de a sprijini managerii în luarea unor decizii adaptate realităţii.

În cele şapte etape ale cercetării de până acum au răspuns peste 3.000 de manageri din România. Companiile respondente însumează peste 150.000 de angajaţi.

Rezultatele celei de-a opta ediţii a studiului CONFIDEX, care măsoară încrederea managerilor români în economia actuală şi are scopul de a crea repere concrete şi de a sprijini managerii în luarea unor decizii adaptate realităţii, vor fi făcute publice de Impetum Group pe 23 mai.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO