Retail&Agrobusiness

Preţul terenului arabil din România a sărit pragul de 10.000 de euro/ha, dar rămâne de 6 ori mai ieftin decât în Olanda. „Cel mai probabil vom asista în continuare la creşterea preţurilor, luând în calcul tendinţa de consolidare în sectorul agribusiness şi calitatea foarte bună a terenurilor din România“

Zeno Căprariu, partener audit al Deloitte România

Zeno Căprariu, partener audit al Deloitte România

Autor: Florentina Niţu

05.08.2019, 07:52 5259

România are 15,3 milioane de hectare de teren arabil, valoare ce o poziţionează în top 5 în UE, deşi este codaşă la randamentul la hectar.

Preţul terenurilor arabile din România a trecut de 10.000 de euro/hectar în 2019, iar tendinţa este de creştere, dat fiind că piaţa locală e codaşă în Uniunea Europeană. Preţul terenurilor româneşti este de şase ori mai mic decât al celor din Olanda, unde un hectar de teren agricol se vinde chiar şi cu 60.000 de euro.

„Preţul terenurilor agricole în România este mult sub media preţului terenurilor agricole în ţările din vestul Europei, unde un hectar de pământ se vinde cu preţuri mult peste 15.000 de euro, ajungând chiar la 60.000 de euro, conform Eurostat“, spune Zeno Căprariu, partener audit al Deloitte România, companie de consultanţă şi audit. Totuşi, în ultimii ani, preţurile terenurilor arabile au fost pe un trend ascendent în România, în special în zonele cu potenţial agricol precum Ilfov, Ialomiţa, Timiş, Arad sau Caraş-Severin. Experţii din acest sector consideră că şi în următorii ani am putea vedea creşteri substanţiale în toate zonele cu potenţial agricol, în care procesul de consolidare a terenurilor avansează.

Însă în judeţul Vaslui, preţul terenurilor agricole rămâne în continuare la cel mai mic nivel din România, iar specialiştii spun că trendul se va păstra în continuare, din cauza lipsei de investiţii din această zonă a ţării.

„Procesul de consolidare a terenurilor agricole este într-un stadiu avansat, ele fiind tot mai atractive pentru marii investitori din domeniu. Cel mai probabil vom asista în continuare la creşterea preţurilor, luând în calcul tendinţa de consolidare în sectorul agribusiness şi calitatea foarte bună a terenurilor din România“, explică Zeno Căprariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO